Surprize pentru turiștii! Într-o capitală europeană, se lansează un program de recompense pentru turiștii care adoptă comportament „verde”. Beneficiile includ mese gratuite, acces gratuit la muzee și plimbări cu caiacul.
Capitala Danemarcei, Copenhaga, introduce un program nou care oferă beneficii vizitatorilor orașului pentru comportamentul lor prietenos cu mediul înconjurător. Această inițiativă vine în contrast cu măsurile luate de alte orașe europene pentru a gestiona fluxul excesiv de turiști, conform The Guardian.
Începând cu 15 iulie, Copenhaga lansează programul pilot CopenPay, dedicat promovării comportamentului ecologic printre vizitatori și rezidenți. Timp de aproape o lună, până pe 11 august, cei care vizitează capitala daneză vor putea primi recompense cum ar fi mese gratuite, tururi cu caiacul sau intrări gratuite la muzee. Programul este conceput pentru a stimula acțiunile ecologice, cum ar fi colectarea deșeurilor din oraș, voluntariatul în fermele urbane sau utilizarea bicicletei ca mijloc de transport.
Conform site-ului oficial al promovării capitalei Danemarcei, 24 de atracții turistice participă la acest program, care necesită prezentarea unei dovezi a acțiunilor ecologice realizate pentru a fi eligibili pentru beneficii. CopenPay reprezintă o inițiativă inovatoare într-un context european în care mai multe orașe gestionează impactul turismului prin măsuri restrictive.
„Toate alegerile noastre au un impact asupra mediului, așa că de ce să nu luăm decizii conștiente care să ne beneficieze pe toți și să fim recompensați pentru ele?”, potrivit mesajului de promovare al organizatorilor CopenPay.
Mikkel Aarø-Hansen, membru în consiliul oficial de turism Wonderful Copenhagen, exprimă speranța că acest program va servi drept model de inspirație pentru alte orașe care doresc să îmbunătățească relația cu turiștii.
„Obiectivele noastre principale sunt să facem călătoriile mai sustenabile. Vom reuși acest lucru doar dacă vom putea depăși marea diferență dintre dorința vizitatorilor de a se comporta într-un mod sustenabil și comportamentul lor actual” a declarat Mikkel Aarø-Hansen, potrivit sursei citate mai sus.
În timp ce mai multe orașe europene populare printre turiști iau măsuri severe pentru a controla și limita numărul vizitatorilor, reacțiile sunt diverse și inovative. În Barcelona, localnicii au folosit pistoale cu apă pentru a stropi turiștii, în semn de protest împotriva supraturismului. În Veneția, vizitatorii de o zi sunt obligați să achite o taxă de 5 euro, în timp ce insulele Baleare, precum Mallorca și Ibiza, au impus restricții stricte asupra consumului de alcool.
Citește și: CUM POȚI LUA PRODUSE GRATUITE DIN MALL-URILE DIN BUCUREȘTI. SE OBȚIN SUPER SIMPLU