Țara care vrea să iasă din UE. Specialiștii vorbesc despre o posibilă despărțire a Germaniei de uniune

Publicat: 25/01/2024 | 12:15

Vești surprinzătoare vin din Germania. Se pare că țara ar putea urma exemplul Regatului Unit și s-ar îndrepta spre ieșirea din Uniunea Europeană. Mai exact, un referendum pentru ieșirea Germaniei din uniune ar putea fi organizat de o formațiune de extremă dreapta, în cazul în care câștigă alegerile. Care sunt șansele ca Germania să părăsească uniunea?

Partidul Alternativa pentru Germania, care se află în plină ascensiune în sondaje şi este creditat pe locul doi la nivel naţional, în faţa Partidului Social Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz – vrea să organizeze un referendum privind o ieșire a Germaniei din Uniunea Europeană (Dexit), în cazul în care ajunge la putere. Anunțul a fost făcut chiar de către Alice Weidel, copreşedintă.

(CITEȘTE ȘI: MĂSURĂ RADICALĂ A UE CARE VIZEAZĂ TOATE ȚĂRILE DIN UNIUNE. DECIZIA AR PUTEA STOPA PROTESTELE FERMIERILOR DIN EUROPA)

Țara care vrea să iasă din UE

Potrivit presei internaționale, recent, Alice Weidel, liderul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), a declarat că, în cazul în care va ajunge la putere, va promova un referendum asemănător cu cel petrecut în Regatul Unit. Prin această inițiativă se dorește a se decide dacă Germania ar trebui să rămână în Uniunea Europeană sau nu.

„Am putea organiza un referendum cu privire la Dexit, o ieşire a Germaniei din UE”, a anunțat Alice Weidel, potrivit Financial Times.

De asemenea, se pare că Alice Weidel a salutat ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar drept „complet corectă”, considerându-o un model aplicabil şi pentru Germania. Mai mult, ea a subliniat importanța unei decizii suverane, asemănătoare cu cea din cazul Brexit, spunând că „este un model pentru Germania, că se poate lua o decizie suverană”.

Declarațiile lui Alice Weidel au mers mai departe, aceasta spunând că un eventual guvern AfD ar căuta să reformeze Uniunea Europeană şi să elimine „deficitul democratic”, inclusiv prin restrângerea puterilor Comisiei Europene, pe care o consideră un „executiv neales”.

Deși planurile lui Alice Weidel sunt mărețe, sondajele indică faptul că o majoritate covârșitoare a germanilor ar vota în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană. De asemenea, principalele partide au exclus să se alieze şi să guverneze cu această formaţiune anit-UE şi împotriva migraţiei.

Partidul Alternativa pentru Germania, al cărui lider este Alice Weidel, se află de aproape două săptămâni în centrul unui scandal după dezvăluirea faptului că mai mulţi membri ai formaţiunii au discutat recent despre expulzarea în masă a persoanelor de origine străină, la o adunare a unor membri ai mişcării identitare. Acest lucru a provocat o reacție puternică în Germania, unde manifestaţii uriaşe împotriva AfD – acuzat de faptul că este un pericol la adresa democraţiei – au loc în întreaga ţară de mai multe zile.

(VEZI ȘI: CÂND TRECE ROMÂNIA LA MONEDA EURO. GUVERNUL ȚĂRII NOASTRE ARE UN PLAN DE ADERAREA LA ZONA EURO ÎN URMĂTORII ANI)