Noua destinație pentru muncitorii din Europa își deschide porțile inclusiv pentru românii care vor să câștige un salariu mediu lunar care depășește 8.700 de euro. Angajatorii oferă oportunități care atrag mii de profesioniști din întreaga lume, iar principalul motiv este reprezentat de salariile mult mai mari ca în restul țărilor europene. Iată despre ce este vorba!
Cu un nivel de trai foarte ridicat, Elveția a devenit una dintre destinațiile preferate de către lucrătorii din țările europene. Conform datelor din 2020, salariul minim brut lunar în Elveția este de 7.000 de euro. În anul 2024, în Geneva, salariul minim brut a fost de aproximativ 4.000 de euro, fiind unul dintre cele mai mari salarii minime din lume. Spre majoritatea țărilor din Europa, în Elveția nu există un salariu minim național.
Aceste diferențe se datorează sistemului federalist elvețian, în fiecare regiune/canton are o autonomie semnificativă în materie de politică socială și economică. În locul unui salariu minim legal, Elveția se bazează pe negocieri salariale între angajatori și angajați și pe contracte colective de muncă – care stabilesc salarii minime în anumite sectoare.
Unele regiuni au ales să își stabilească propriul salariu minim, un concept nou implementat în Elveția. Printre acestea, Neuchâtel, Jura, Ticino și Geneva au implementat un salariu minim cantonal, răspunzând nevoilor specifice ale populației lor. Salariul minim din Geneva este unul dintre cele mai ridicate din lume, ajungând la 23 de franci elvețieni pe oră în 2023 (adică 24,41 de euro – 121 de lei). Ce este virusul mpox? A ajuns într-o țară din Europa în care locuiesc o mulțime de români
Aceste salarii minime, deși variază de la un canton la altul, sunt în general mai mari decât salariile minime înregistrate în alte țări europene. Pe lângă salariile atractive, în comparație cu alte țări vecine, Elveția este cunoscută pentru nivelul relativ scăzut al taxelor și impozitelor salariale.
Accesul pe piața muncii elvețiene este facilitat de acordul privind libera circulație a persoanelor din UE. Astfel că cetățenii din Uniunea Europeană au dreptul să intre în Elveția doar cu un document de identitate sau pașaport valabil. Cetățenii Uniunii Europene pot locui sau pot să muncească în Elveția – pe o perioadă de până la 6 luni, fără să aibă nevoie de viză sau permis de ședere.
În colaborare cu Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă din Spania, platforma de recrutare EURES a publicat peste 13.200 de locuri de muncă disponibile inclusiv cetățenilor din Uniunea Europeană. De ce sunt atât de buni cartofii de la McDonald’s, de fapt. Care e motivul științific + din ce sunt făcuți
Posturile disponibile acoperă o gamă largă de profesii – de la bucătari, zidar, electricieni, până la ingineri de date sau grădinari peisagiști.