Cetățenii din Kuwait care nu au făcut vaccinul anti-COVID nu vor mai avea voie să călătorească în afara granițelor, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Informațiilor, care a citat o hotărâre a Guvernului.
Măsura intră în vigoare din data de 22 mai. O decizie anterioară, care interzicea persoanelor din afara Kuwaitului să intre în ţară, a rămas în vigoare.
De precizat că numărul cazurilor noi zilnice de COVID-19 din Kuwait a explodat de la începutul acestui an, iar în prezent sunt raportate în jur de 1.500 pe zi. De la începutul pandemiei s-au înregistrat peste 276.500 de cazuri.
Totodată, Kuwaitul a oprit zborurile din India în urmă cu zece zile, în urma creşterii numărului de infecţii din ţara respectivă.
Altfel, reamintim că autorităţile europene vor să pună în circulație așa-numitul paşaport verde, un certificat sanitar, înaintea vacanţei de vară, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE. Documentul va conține informațiile posesorului legate de COVID-19: dacă a fost vaccinat, dacă a trecut prin boală și dacă a făcut un test care este negativ.
“Pașaportul-verde nu implică numai vaccinarea, iar lucrul acesta nu se înțelege. Este practic o adeverință electronică care implică vaccinarea, ori testul PCR negativ, ori testul anticorpi pentru cei care au trecut prin boală și s-au imunizat. S-a înțeles de multe ori că va fi obligativitate doar pe bază de vaccin. În niciun caz. Dacă ar fi obligativitate doar pe bază de vaccin ar fi o discriminare pentru că mulți nu apucă să se vaccinez. În al doilea rând, unele persoane nu vor să se vaccineze și nu îi poți obliga. Lumea trebuie să înțeleagă că majoritatea țărilor nu se va putea circula liber în majoritatea țărilor fără să prezenți o dovadă a faptului că nu ai COVID-19. Din păcate, trebuie privit ca o facilitate, astfel se intră în carantină”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism și specialist de comunicare la ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) pentru GÂNDUL.RO.
Certificatul verde digital, propus de Comisia Europeană pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță va lua în considerare cele patru vaccinuri împotriva Covid-19 autorizate în UE (cele ale Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson), însă„statele membre pot decide să extindă și la cei care călătoresc în UE și care au imunizați cu un alt vaccin”.