Pe internet a circulat o știre falsă potrivit căreia mai multe tancuri românești s-ar afla poziționate la granița cu Republica Moldova. Informația respectivă, care este o tentativă de dezinformare, a apărut ieri, 27 februarie 2023. Iată detaliile mai jos, în articol.
Un videoclip a generat panică, în rândul mai multor persoane. Este vorba despre un clip cu mai multe tancuri românești, din anul 2022, în care apar mai multe sisteme Himars și Gepard care sunt parte a unor unități militare din România. Mai cu seamă, videoclipul respectiv a fost realizat la Alba Iulia, când au avut loc repetițiile pentru Ceremonia militară de Ziua Națională a României. Însă, videoclipul respectiv a fost scos din context și a fost prezentat, în mod fals, că s-ar prezenta la granița cu Republica Moldova.
Citește și VLADIMIR PUTIN, PRINS PE TOCURI ÎN FAȚA STUDENȚILOR! IMAGINEA CARE A AMUZAT MAPAMONDUL. FOTO
Având în vedere această tentativă de dezinformare, autoritățile din România au luat măsuri. MApN a transmis și un comunicat oficial prin care arată faptul că materialul video, în care apar sistemele respective ce fac parte din unitățile militare românești, a fost realizat în cadrul unor antrenamente pentru o ceremonie militară. Ieri, 27 februarie, videoclipul a circulat pe rețele obscure și a fost prezentat drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova”.
„Semnalăm apariția în mediul online a unei știri false cu privire la o așa-zisă „relocare” recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova.
Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.
În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață” (subl. ns.).
Partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false.
Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale. Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteți aici. Vom face verificările cu maximă operativitate și vom reveni cu explicații”, se arată pe inforadar.mapn.ro.
Sursă foto: Facebook MApN, capturi video inforadar.mapn.ro