O plimbare într-un parc din Capitală s-a transformat într-o tragedie care a culminat marți cu decesul unei femei în vârstă de 38 de ani, aflată în scaun cu rotile. Incidentul, care a avut loc în luna mai a acestui an, a fost cauzat de prăbușirea unei crengi, rupte de vânt, dintr-un copac aparent sănătos.
Victima, împreună cu partenerul său, se afla pe o bancă din Parcul Bazilescu, în Sectorul 1 al Capitalei, când s-a produs accidentul. Creanga a lovit-o direct în zona capului, provocând leziuni severe. Bărbatul care o însoțea a scăpat cu răni ușoare.
Tragedie în Capitală! În urma impactului, femeia a fost transportată de urgență la Spitalul Elias, unde medicii au diagnosticat-o cu traumatisme grave la nivelul capului și coloanei vertebrale. Starea acesteia a rămas critică pe toată durata internării, iar marți dimineață, după aproape șase luni de luptă, corpul său a cedat.
Incidentul a atras atenția asupra siguranței în parcurile publice din București, dar și asupra responsabilităților administrațiilor locale în privința întreținerii spațiilor verzi. Deși autoritățile au susținut inițial că arborele implicat în incident era tânăr și nu necesita toaletare, criticile din partea opiniei publice nu au întârziat să apară.
„Nici medicii nu mai credeau, s-au luptat mult s-o ţină în viaţă. Nu credea nimeni aşa ceva. Când şi-a revenit m-a strigat, m-a ţinut de mână, mi-a spus să nu mai plec de lângă ea. Era foarte fericită, a vrut să mă îmbrăţişeze, am ajutat-o.
Mi-a distrus copilul. Primăria mi-a distrus copilul. Trebuie să dea socoteală primăria pentru neglijenţă”, a declarat Gabriela, mama tinerei, pentru Observatornews.ro
Parcul Bazilescu, un loc frecventat de numeroși bucureșteni pentru liniștea și verdeața sa, a devenit în acest caz scena unei tragedii evitabile. Ancheta deschisă de poliție imediat după incident este în curs, dar până acum nu au fost desemnați responsabili. Între timp, administrația locală nu a anunțat măsuri concrete pentru a preveni incidente similare.
Accidentele cauzate de copaci care nu sunt verificați în mod regulat ridică probleme legate de întreținerea spațiilor publice, mai ales în contextul fenomenelor meteorologice din ce în ce mai imprevizibile. În ultimii ani, vânturile puternice și furtunile au fost factori declanșatori ai unor situații similare, soldate fie cu pagube materiale, fie cu rănirea trecătorilor.
Citește și: TREI ANI DE LA MOARTEA LUI PETRICĂ MÂȚU STOIAN. IMAGINI DUREROASE DE LA PARASTASUL INTERPRETULUI