Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, care a murit marți, la vârsta de 90 de ani, va fi înmormântată astăzi la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.
Contrar așteptărilor celor care au admirat-o atâția ani, Tamara Buciuceanu Botez nu se va odihni alături colegii săi artiști, pe aleea plină de celebrități a Cimitirului Bellu, ci în cartierul bucureștean Griviței, unde se află Cimitirul Sfânta Vineri.
Motivul pentru care actrița a ales acest loc de veci are în spate o poveste mai veche de 55 de ani, perioadă în care l-a cunoscut pe medicul anestezist Alexandru Botez. Cei doi au fost căsătoriți timp de 33 de ani, iar iubirea lor a fost pe cât de mare, pe atât de discretă. Tocmai de aceea, la moartea medicului, în anul 1996, actrița i-a preluat și i-a folosit numele de familie, devenind Tamara Buciuceanu Botez. Și pentru că și-a dorit să fie alături de soțul ei chiar și dincolo de cele lumești, artista a refuzat categoric Aleea Artiștilor de la Cimitirul Bellu, alegând locul de veci unde se află acesta, dar și părinții marii actrițe, Iulia și Ioan, potrivit libertatea.ro
Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, și a frecventat cursurile Institutului de Teatru “Vasile Alecsandri” din Iași, între anii 1948 și 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu, și a absolvit în anul 1952.
Tamara Buciuceanu rămâne una dintre legendele teatrului de comedie și a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără “Titanic vals”, din 1964, “Anecdota”, lansat în 1972, “Domnișoara Nastasia”, din 1976, “Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, din 1979, “Alo, aterizează străbunica!…”, din 1981, “De ce trag clopotele, Mitică?”, “Declarație de dragoste”, lansat în 1985, “Cuibul de viespi”, din 1986, “Nunta mută”, lansat în 2008.
Totodată, a interpretat roluri pe scenele marilor teatre din Capitală, precum Odeon, Bulandra, Național și Comedie. Printre piesele în care a interpretat roluri emblematice se numără “Dimineață pierdută”, “Romeo și Julieta la început de noiembrie”, “Scaunele”, “Doctor fără voie”, “Așteptând la arlechin”, “Domnișoara Nastasia”, “Mamouret” și “Cumetrele”.
Mai mult decât atât, Tamara Buciuceanu i-a dat glas personajului Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.
Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu realizând apariții memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul “Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureșan și lansat în luna martie a anului 1977.
Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat premiul “Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofițer din partea Casei regale. În 2011, actrița a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor din Bucureşti.
În 2013, a fost lansat volumul “Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”, de Bogdana Darie. Riguros documentată şi realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum şi cu prieteni şi colegi de scenă ai artistei, cartea prezintă viaţa şi evoluţia profesională a uneia dintre cele mari actriţe a teatrului, operetei şi cinematografiei româneşti.