Tăieri de pensii și salarii în România anul acesta? Ce se întâmplă cu deficitul bugetar
Vești proaste pentru români! Oamenii s-ar putea confrunta iar cu tăieri de salarii și pensii, totul pe fondul unor dificultăți economice interne și externe. Există șanse să se ajungă la majorarea taxelor și impozitelor pe scară largă? Ce spun specialiștii despre această situație și de unde pornesc problemele, de fapt?
Unul dintre pricipalii factori de risc pentru economia României este creșterea rapidă a deficitului bugetar, dar totodată și îndatorarea statului.
Deficitul bugetar a atins un nivel alarmant, mult mai ridicat decât în anii trecuți. Chiar dacă inițial se credea că țara noastră va avea un deficit de aproximativ 4% pentru anul 2024, iată că realitatea este alta, de fapt.
Această cifră ar putea să se dubleze, să ajungă până la 8%, motiv pentru care s-ar putea pune o mare presiune asupra finanțelor publice. Este important de precizat faptul că economia Germaniei, țară considerată un pilon de bază al Uniunii Europene, se confruntă cu probleme. Specialiștii sunt de părere că s-ar putea intra într-o recensiune cât de curând.
În cazul în care acest scenariu devine realitate, impactul ar putea să se resimtă destul de tare și la noi în țară, mai ales pentru că economia din România ar fi strâns legată de cea din Germania.
Citește și: Ce documente sunt necesare pentru recalcularea pensiilor la cerere
Ce măsuri s-ar putea lua în această situație?
Economiștii nu exclud posibilitatea ca Guvernul din țara noastră să fie nevoit să ia măsuri radicale și drastice pentru a face față unor asemenea provocări de natură financiară.
Există și soluții, bineînțeles, iar unele dintre ele ar fi reducerea salariilor din anumite domenii și a pensiilor. Veștile proaste nu se opresc aici, asta pentru că s-ar putea ajunge și la creșterea taxelor și impozitelor pe scară largă.
Aceste măsuri ar putea să le afecteze destul de mult traiul oamenilor. Mulți români au venituri fixe, iar pensionarilor ar putea să le fie greu să se descurce și cu mai puțini bani pe lună.
În acest moment, cheltuielile guvernamentale ar fi depășit considerabil veniturile obținute, motiv pentru care se agravează și mai mult situația economică. Specialiștii speră că nu vor exista consecințe directe asupra stabilității economice naționale și asupra veniturilor populației.
Citește și: Acești români pot rămâne fără pensie începând cu 1 noiembrie 2024
This browser does not support the video element.