Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de creștini pe 29 august. Creștinii țin în această zi post negru. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an. Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezatorul este o zi de post.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Creștinii postesc în această zi, pe de o parte pentru nu se asemăna u Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul, iar pe de altă parte, creștini postesc pentru a se asemăna cu Ioan Botezătorul. În această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat că să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna. (Citește și Am putea avea încă două zile de sărbătoare națională! )
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, post negru. Aceasta este o zi de post negru și este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână. (CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare, păcat mare dacă speli sâmbăta)
În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă, cum mai e numit, în popor, Ioan Botezătorul, tradiţia cere să nu se consume vin roşu, nici alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare: pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie – nici atât, pentru că e zi de post.
În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor. Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”. Acest post era unul de două săptămâni, care totuși nu este consemnat în calendarul creștin. Postul avea rolul de a îi curați pe toți cei care au săvârșit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică. În trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.