Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci astăzi

Publicat: 29/08/2022 | 12:10
Ce să nu faci de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici sărbătoresc astăzi Tăierea capului Sf. Ioan Bote­zătorul, profetul care a descoperit că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu și care l-a botezat pe acesta în râul Iordan. Iată ce superstiții și tradiții sunt în ziua de 29 august. 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultimul praznic din anul bisericesc, pentru că un nou an bisericesc începe la 1 septembrie.

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 29 august

Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus. Îngerul Gavriil i-a prevestit lui Zaharia nașterea fiului său, iar pentru că acesta nu i-a dat crezare îngerului, tatăl lui Ioan a rămas mut până când fiul său a primit un nume.

Vezi și: NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL, SÂNZIENELE ȘI DRĂGAICA, SĂRBĂTORITE PE 24 IUNIE. TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

Sfântul Ioan a petrecut mare parte din viață retras în pustiu, până când a primit poruncă să predice, să-i pregătească pe oameni pentru venirea lui Hristos și să-l prezinte ca Mesia.

Scripturile ni-l înfățișează drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, cu cingătoare de piele, mâncând lăcuste și miere sălbatică. El anunța ve­ni­rea lui Iisus, spunând: ‘Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am bo­tezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt’.

Ce nu e bine să faci în ziua de 29 august

Ziua de 29 august este o zi de post aspru și rugăciune în calendarul ortodox. Nu se fac nunți, botezuri și nici munci grele. Această sărbătoare este asemănată cu Vinerea Patimilor, pentru că amintește de sacrificiul Sfântului Ioan pentru credință.

Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.

În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Vezi și: BUNA VESTIRE – SĂRBĂTOARE MARE PENTRU CREȘTINI. CE SĂ NU FACI NICIODATĂ ÎN ACEASTĂ ZI

Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi, pentru că forma lui amintea de capul Sf. Ioan Botezătorul. Tot în această zi  exista credința că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână.

Totuși, aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură, deci sunt doar tradiții din popor. De asemenea, în această zi nu se spune „La mulți ani”, cei cu numele Ioan fiind sărbătoriți pe 7 ianuarie.

Sursa foto: Facebook