Câte ore pe noapte trebuie să dormi? Un subiect destul de controversat, cel puțin în ultimii ani. În secolul vitezei nu sunt puțini cei care au ajuns să tânjească după odihnă, liniște și timp liber.
Potrivit studiilor actuale, somnul pare să fie un factor decizional în menținerea unei vieți echilibrate și sănătoase, însă sunt oameni care neglijează acest aspect. În funcție de vârsta fiecăruia, somnul ne poate influența viața. Nevoia de somn a oamenilor este diferită, în funcție de vârsta fiecăruia și de rutina zilnică. Un somn de calitate, odihnitor și în orele recomandate poate face minuni, atât pentru fizic, dar și pentru psihic.
Vezi și: DORMI 7-8 ORE PE NOAPTE ȘI TOT OBOSIT TE TREZEȘTI? IATĂ CU CE PROBLEME TE CONFRUNȚI
Cercetătorii au conceput un tabel special pentru fiecare grupă de vârstă, iar, în funcție de fiecare individ în parte orele de somn diferă. Astfel, începând cu nou născuții, până la adulții de peste 65 de ani, orele de somn scad, însă, minimul rămâne la 8 ore pe noapte.
Nu doar orele de somn sunt importante. Calitatea somnului poate fi influențată de mulți factori, atât externi, cât și interni. Se poate spune că în timpul somnului corpul intră într-un proces de regenerare, multe procese biologice au loc în acele ore de odihnă. Somnul regulat și calitativ este esențial pentru un creier sănătos, un sistem imunitar puternic, dar și o sănătate emoțională echilibrată. Totodată, întreaga zi va fi influențată de cât de bine sau rău ai dormit noaptea anterioară.
Pentru echilibrarea somnului, experții recomandă minimum două nopți la rând de somn calitativ. Potrivit National Sleep Foundation (NSF), sunt câțiva indicatori cheie ai unui somn de calitate, printre care se numără:
Vezi și: CELE 7 GREȘELI PE CARE LE FACI ÎNAINTE DE SOMN ȘI DESPRE CARE NU ȘTIAI CĂ TE ÎNGRAȘĂ