Sute de români au fost exploatați pe plantațiile din Portugalia. Oamenii au fost păcăliți de o rețea de traficanți
Sute de români au fost exploatați alături de alți străini, pe plantațiile agricole din Portugalia. O rețea formată din traficanți români și portughezi au racolat victimele și le-au promis o viață mai bună, însă situația nu era nici pe departe așa.
Oamenii erau duși în sudul Portugaliei, acolo unde li se confiscau telefoanele, documentele și banii. Apoi erau puși să muncească în condiții de sclavie, pe terenurile agricole.
Luciana locuiește în Portugalia de 17 ani, acolo unde muncește alături de soțul ei în regiunea Alentejo. Poliția Judiciară a intrat în casa lor la ora 4 dimineața, ca să îl aresteze pe bărbat. Potrivit autorităților de acolo, acesta ar fi fost și el implicat și ar fi racolat câteva sute de români care ajungeau să muncească în condiții greu de descris.
Oamenii legii au pornit o anchetă amplă
400 de polițiști portughezi au participat la percheziții care au fost făcute în provincia Beja, din sudul Portugaliei. Într-o casă au găsit peste 30 de imigranți care locuiau în condiții mizere.
„Am văzut dubele la ușă. Știu că aici locuiesc români și moldoveni. Am încercat să bat la ușă, pentru că acolo locuiește și prietena mea, dar mi s-a spus că nu pot intra”, a povestit un martor, potrivit stirileprotv.ro.
CITEȘTE ȘI: BĂTRÂNĂ PRINSĂ LA FURAT ÎNTR-UN MAGAZIN PROFI. CE S-A ÎNTÂMPLAT IMEDIAT DUPĂ CE ANGAJAȚII AU CHEMAT POLIȚIA
Până acum, 35 de suspecți au fost arestați de poliție.
„Vorbim despre încălcarea gravă a drepturilor omului, de confiscarea actelor și prin asta îl anonimizezi pe acel om, îl faci ca, fiind într-o țară străină să nu poată apela la autorități. De îndată ce vom fi notificați de autoritățile portugheze vom căuta cele mai bune soluții pentru menținerea lor în siguranță și reintegrarea acelor persoane. Ne vom implica în repatrierea acestora, apoi în conducerea lor fie către domiciliu sau către un loc sigur, pentru că dacă vorbim de faptul ca victima e din același loc cu traficantul nu cea bună idee să fie adusă la domiciliu. Au fost exploatați acei oameni nu au avut acces la medicamente”, a declarat Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt al Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.