Sute de moldoveni sunt acuzați că și-au vândut voturile la alegerile de duminică. Ce riscă ei

Publicat: 23/10/2024 | 11:29
Sursa foto: Profimedia

După ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat public că Rusia a încercat să fraudeze alegerile prezidențiale și referendumul organizat duminică în această țară, acum polițiștii au luat măsuri. Sute de alegători au fost chemați la Poliție pentru declarații.

Ei sunt bănuiți că ar fi primit bani pentru a vota într-un anume fel, arată report.md.

O anchetă a Poliției din Republica Moldova a constatat că peste 400 de moldoveni au primit bani în schimbul voturilor la alegerile prezidențiale și la referendumului de duminică. Majoritatea lor colaborează cu polițiștii și oferă informații care pot servi probatoriu, a anunțat marți Poliția din Moldova.

Într-o conferință de presă susținută luni, Maia Sandu a spus că forțele pro-europene au luptat și câștigat „corect” „într-o luptă nedreaptă”.

Ea a mai spus că „bandiții care doresc cu orice preț să revină la putere” au avut ca scop cumpărarea a 300.000 de voturi, fapte investigate de către autoritățile statului. Sandu a mai spus că, dacă justiția ar fi funcționat în ultimii ani, oamenii care cumpără voturi ar fi fost sancționați.

CITEȘTE ȘI: ȚARA VECINĂ CU ROMÂNIA PE CARE TURIȘTII O OCOLESC. ESTE IEFTINĂ ȘI AI CE VEDEA, DAR LUMEA NU VREA SĂ AUDĂ DE EA

Ce riscă moldovenii care și-au vândut voturile

Potrivit autorităților, persoanele care și-au vândut voturile riscă o amendă de 37.000 de lei moldovenesti (aproximativ 9.500 de lei românești, n. red.). Cu toate acestea, cei care colaborează cu anchetatorii ar putea să scape fără amendă. Procurorii anticorupție de peste Prut anchetează și cazuri de finanțare ilegală a unor partide politice.

Referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE a trecut la o diferență foarte mică de voturi, după o campanie dură, marcată de tentativele Rusiei de a influența procesul, mai notează sursa citată.

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte din Republica Moldova – care reunește 39 de organizații civice pro-democrație – și-a exprimat, într-un comunicat, îngrijorarea cu privire la „nivelul alarmant al ingerinței externe în procesul electoral din Republica Moldova”.

CITEȘTE ȘI: POVESTEA OLIGARHULUI IMPLICAT ÎNTR-UNUL DINTRE CELE MAI RĂSUNĂTOARE DIVORȚURI DIN ISTORIE. CE SUME FABULOASE A PLĂTIT PENTRU PLĂCERILE LUI

This browser does not support the video element.