Sute de demisii în Poliția Română. Din ce cauză pleacă angajații din sistemul de stat

Publicat: 18/02/2023 | 18:39
Poliția

Mii de angajați MAI renunță la uniformă. Numai anul trecut peste 350 de polițiști și-au dat demisia, însă nici în 2023 situația nu este prea diferită. Află ce îi determină pe angajați să plece din Poliția Română.

Potrivit rapoartelor oficiale, deficitul personal din Poliția Română este de 25%. Numărul plecărilor din sistem s-a dublat în ultimii trei ani, iar cei mai mulți se îndreaptă către alte locuri de muncă unde salariul este mult mai atractiv.

Meseria de polițist nu mai este dorită de tineri

Vezi și: A PLECAT „ÎN VACANȚĂ” ȘI A AJUNS ÎN AREST. DESCOPERIREA FĂCUTĂ DE AUTORITĂȚI ÎN CAMERA DE HOTEL A ROMÂNULUI

Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a explicat care este, de fapt, motivul pentru care meseria de polițist nu mai reprezintă o meserie vânată, așa cum îi era renumele în anii precedenți.

„Practic polițiștii nu mai doresc să urmeze această carieră. Vorbim doar despre demisii. În momentul de față vorbim despre sute de demisii, în special din partea tinerilor care au accesat sistemul în urmă cu 3-5 ani, ceea ce ne demonstrează faptul că, în acest context, meseria de polițist nu mai reprezintă o meserie vânată, așa cum o cunoșteam în anii precedenți.

Și acest lucru se vede și la înscrierile la școlile de agenți de polițieunde, spre exemplu, și în anul 2022, la ultima admitere, concurența a ajuns să fie de 1,16 pe un loc. Probabil că anul acesta nu se vor mai ocupa toate locurile din școlile de agenți de poliție. iar cifra aceasta de 350 de demisii în 2022 practic reprezintă întreaga promoție de agenți de poliție de la Școala de Poliție Cluj, de exemplu, unde capacitatea de școlarizare este exact în cuantumul acestei cifre.”, a spus liderul Sindicatului Europol România.

Tinerii care doresc să intre în sistem trebuie să aibă în vedere faptul că salariul aproximativ este de 2.800 de lei net, iar cei care sunt repartizați în București li se acordă o compensație de chirie de aproximativ 345 de lei.

„În momentul de față un polițist care intră în sistem are un salariu aproximativ de 2.800 de lei net și celor care sunt repartizați în București li se acordă o compensație de chirie de aproximativ 345 de lei. Cu această sumă nu poți închiria nici măcar locul de parcare în fața blocului,” a mai spus liderul sindicatului pollițiștilor, pentru Realitatea.net.

Totodată, un polițist cu experineță cu funcție de conducere poate ajunge la un salariu dublu, iar la pensie, un polițist va încasa aproximativ 85% din venitul net lunar. Conform unui raport oficial al IGPR, în 2018 a plecat peste 2% din personal, în 2019 3,10%, în 2020 7,32% din personal, iar în 2021 5,88%.