Surpriza pregătită șoferilor români de la 1 iulie. Ce ar urma să se întâmple cu asigurările RCA

Publicat: 20/06/2024 | 15:06

Vești bune pentru toți șoferii! Măsura referitoare la înghețarea tarifelor RCA ar urma să se prelungească și după 1 iulie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că aceasta ar putea fi o bună metodă de combatere a creșterii bruște a prețurilor, pe fondul dezechilibrelor din piaţă.

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern în care sunt explicate beneficiile prelungirii plafonării tarifelor RCA. Măsura referitoare la asigurări ar putea fi valabilă și după 1 iulie, dacă Guvernul a aproba propunerea reprezentanților ASF.

Citește și: CEA MAI MARE DAUNĂ RCA, ACHITATĂ ÎN ROMÂNIA! DE NECREZUT CÂŢI BANI A PRIMIT UN BĂRBAT, DUPĂ UN ACCIDENT DE TIR

„În prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.

În acelaşi timp, se constată menţinerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraţilor cu risc ridicat a unor întregi categorii de risc, ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce priveşte acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România şi la neîndeplinirea obligaţiilor României ce rezultă din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Până la ce dată s-ar putea prelungi plafonarea tarifelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înaintat o propunere pentru a prelungi hotărârea de guvern cu privire la plafonarea tarifelor RCA până la data de 30 septembrie 2024.

În documentul prezentat se arată că, în 6 iunie 2024, doar 7.486.349 de vehicule  din totalul de 10.333.293 erau asigurate. Inițiatorii proiectului au explicat că își doresc să combată creșterea excesivă a prețurilor și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA.

„O astfel de situaţie denotă existenţa unui dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 iunie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023, situaţie cu impact social şi economic, printre acestea enumerându-se: imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuşi ceilalţi participanţi la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic; creşterea riscului la care sunt supuşi participanţii la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces; creşterea nevoii de finanţare a Fondului naţional de protecţie ca urmare a obligaţiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse terţelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate; obligaţia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului naţional de protecţie.”, se mai arată în document.

Citește și: LEGEA DURĂ CARE ÎI SPERIE PE ŞOFERI! UNIUNEA EUROPEANĂ LE DĂ „FATALA”

This browser does not support the video element.