Un fumător din România are un coş de consum cu circa 30% peste cel al unui nefumător. Dar vestea proastă pentru fumători este aceea că ţigările vor continua să se scumpească.
Statul ia 16 ţigări dintr-un pachet de 20, schimbul curat între producător şi client fiind de doar 4 ţigări. În concluzie, comerţul între fumător şi producător se limitează la o cincime din preţul pachetului, informează economica.net.
Concret, conform aceleiași surse, dintr-un pachet de 20 de țigarete, 12 reprezintă acciza, 4 TVA, iar 4 venitul producătorului – incluzând costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul, profitul cu impozitul aferent, etc. Acciza şi TVA reprezintă între 75-80% din preţul unui pachet de ţigări apoi vin şi celelalte impozite plătite de producător pe desfăşurarea activităţii.
Următoarea creştere a accizei este prevăzută pentru aprilie 2020, de la aproape 484 lei/mia tigarete la 501 lei/mia ţigarete.
Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză şi actualizarea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care – într-un final – va face ca pachetul de ţigări să coste circa 5 euro.
Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt cele din Marea Britanie, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice.