Atunci când vorbim despre păstrarea alimentelor la frigider, există perioade de timp de care trebuie să ținem cont. De exemplu, carnea este un aliment sensibil. Nu rezistă foarte mult la frigider, deși la congelator este ținută și luni de zile. De asemenea, dacă nu este ţinut la temperatura şi în condiţii de igienă corespunzătoare, peştele proaspăt se strică foarte uşor. Iată cât timp rezistă, de fapt, peştele la frigider.
Alimentele au un „termen de valabilitate diferit“ de păstrare în frigider și congelator, în dependență de tipul și modul de preparare. De-alungul timpului, mai mulți specialiști au făcut diverse studii pentru a se convinge cât rezistă, de fapt, alimentele în frigider.
CITEŞTE ŞI: SE INTRODUCE „SEMAFORUL ALIMENTELOR”. CUM ÎI VA AJUTA PE ROMÂNI
Iată cât durează alimentele în frigider:
Ouă, Carne și Pește
- Bacon, nefiert: 7 zile
- Friptură de vită, fripturi sau coaste, nefierte: 3 până la 5 zile
- Pui, fiert (inclusiv rotisor): 3 până la 4 zile
- Pui, nefiert: 1 până la 2 zile
- Ouă fierte tari: 1 săptămână
- Ouă, crude: 3 până la 5 săptămâni
- Salată cu ouă: 3 până la 5 zile
- Pește, gătit: 3 până la 4 zile
- Pește, nefiert: 1 până la 2 zile
- Carne de vită tocată, gătită: 3 până la 4 zile
- Carne de vită tocată, nefiertă: 1 până la 2 zile
- Hot Dogs, Deschis: 1 săptămână
- Hot Dogs, nedeschis: 2 săptămâni
- Prânz Carne, Deschis: 3 până la 5 zile
- Carne de prânz, nedeschisă: 2 săptămâni
- Friptură de porc, cotlete sau coaste, nefiertă: 3 până la 5 zile
- Cârnați, nefierți: 1 până la 2 zile
- Creveți, gătiți: 3 până la 4 zile
- Creveți, nefierți: 1 până la 2 zile
Fructe şi legume
- Mere: 3 săptămâni
- Caise: 2 până la 3 zile
- Avocado: 3 până la 4 zile
- Sparanghel: 3 până la 4 zile
- Sfeclă: 7 până la 10 zile
- Ardei gras: 4 până la 5 zile
- Fructe de pădure: 4 până la 5 zile
- Broccoli: 3 până la 5 zile
- Varza de Bruxelles: 3 până la 5 zile
- Varză: 1 până la 2 săptămâni
- Morcovi: 3 săptămâni
- Conopida: 3 până la 5 zile
- Țelină: 1 până la 2 săptămâni
- Coriandru: 7 zile
- Porumb: 1 până la 2 zile
- Castraveți: 4 până la 5 zile
- Vinetele: 3 până la 4 zile
- Usturoi: 1 până la 2 săptămâni
- Rădăcină de ghimbir: 1 până la 2 săptămâni
- Struguri: 1 săptămână
- Fasole verde: 3 până la 4 zile
- Ceapa verde: 1 până la 2 săptămâni
- Salată verde: 3 până la 4 zile
- Pepeni: 3 până la 4 zile
- Ciuperci: 2 până la 3 zile
- Bame: 2 până la 3 zile
- Ceapa: 2 luni
- Suc de portocale, deschis: 7 până la 10 zile
- Pătrunjel: 7 zile
- Piersici: 3 până la 4 zile
- Ridichi: 10 până la 14 zile
- Rutabagas: 2 săptămâni
- Spanac: 1 până la 2 zile
- Tofu: 1 săptămână
- Roșii: 2 până la 3 zile
- Napi: 2 săptămâni
- Dovlecel: 4 până la 5 zile
Lactate
- Unt: 1 până la 3 luni
- Unt: 1 până la 2 săptămâni
- Brânză de vaci: 1 săptămână
- Cremă de brânză: 2 săptămâni
- Jumătate și jumătate: 3 până la 4 zile
- Brânză tare (cum ar fi cheddar sau elvețian), Deschis: 3 până la 4 săptămâni
- Brânză tare (cum ar fi cheddar sau elvețian), nedeschisă: 6 luni
- Margarina: 6 luni
- Lapte: 1 săptămână
- Felii de brânză procesată: 1 până la 2 luni
- Brânză mărunțită: 1 lună
- Brânză moale (cum ar fi brie): 1 săptămână
- Smântână: 1 până la 3 săptămâni
- Lapte de soia: 1 săptămână
- Frisca: 1 zi
- Topping batut: 1 până la 2 săptămâni
- Frisca pentru frisca: 1 luna
- Iaurt: 1 până la 2 săptămâni
Alimente Preparate
- Covrigi: 1 până la 2 săptămâni
- Pâine: 1 până la 2 săptămâni
- Bulion: 1 până la 2 zile
- Prajitura sau Cheesecake: 1 saptamana
- Cookie-uri: 2 luni
- Resturi: 3 până la 4 zile
- Briose: 1 săptămână
- Plăcintă: 3 până la 4 zile
- Rulouri: 1 săptămână
- Supă sau tocană: 3 până la 4 zile
- Tortile: 4 până la 7 zile
Condimente
- Sos gratar: 4 luni
- Sirop de ciocolată: 6 luni
- Glazură, Conserve: 1 săptămână
- Dulceuri și jeleuri: 6 luni
- Ketchup: 6 luni
- Sirop de arțar: 12 luni
- Mai: 2 luni
- Muștar: 12 luni
- Măsline: 2 săptămâni
- Murături: 1 până la 2 săptămâni
- Sos pentru salată: 3 luni
- Salsa: 1 lună
- Sos de spaghete: 4 zile