Supriză URIASĂ pentru călătorii cu metroul! Bucurestenilor nu le-a venit să creadă ce au văzut in subteran! Sunt peste 200.000
Trenul care circulă pe ruta Berceni-Pipera a fost tapetat, miercuri dimineaţă, „cu poezii dintr-un mix de artişti vechi, noi, tineri, urbani şi clasici”, au explicat organizatorii acestei iniţiative, compania Julius Meinl, miercuri dimineaţa, în cadrul evenimentului.
La ineditul eveniment, care a inclus o conferinţă de presă în metrou, pe traseul Piaţa Universităţii – Pipera şi retur, au participat poetul Emil Brumaru, dar şi cântăreţii Toto Eremia (Deliric 1) şi Adrian Despot.
Prin această acţiune se doreşte susţinerea poeziei româneşti şi scoaterea ei din „raftul uitat” pentru a o aduce în faţa publicului. Astfel, în jur de 40.000 de bileţele adezive au fost lipite iniţial pe pereţii interiori ai metroului. La fiecare capăt de linie, trenul va fi „realimentat” cu post-it-uri, pentru a le înlocui pe cele luate de călători.
Poetul Emil Brumaru s-a declarat încântat de această iniţiativă, precizând că fiecare persoană ar trebui să poarte la ea câte o carte de poezie, pentru că „permanent este nevoie de poezie”. Potrivit acestuia, poezia trebuie să se răspândească. „Eu aş ruga ca toate femeile frumoase să poarte la spate, la blugi, cărţi de poezie şi o să observe că au un mai mare succes”, a spus poetul, adăugând că „este foarte bine ca muzica modernă să propage poezia”.
Emil Brumaru a mai spus că poezia poate influenţa viaţa unor oameni prin mesajul pe care îl transmite, însă aceştia trebuie să fie „apţi” să o perceapă. „Poezia nu e pentru oricine, cum şi dragostea adevărată nu este pentru oricine. Dragostea, care e un sentiment atât de comun şi toţi se laudă că iubesc şi trimit milioane de flori -, acestea sunt chestii de dat la televizor. Ceea ce este autentic cred că pătrunde. Pentru a înţelege poezia ai nevoie de sensibilitate”, a declarat Emil Brumaru.
De asemenea, despre tinerii de astăzi, Emil Brumaru a spus că sunt foarte mulţi care nu mai citesc nimic după ce termină liceul – când sunt obligaţi să citească -, însă sunt şi foarte mulţi tineri „avizi de poezie”. „Ei înşişi sunt poezie. Toate curentele care au fost – emo, hipsteri -, eu cred că aceştia sunt poeţi în sine, ei reprezintă poezia prin făptura lor”, a completat poetul.
Întrebat dacă face poezie prin versurile pe care le scrie, Adrian Despot a precizat că este muzician, nu poet. „Într-adevăr în meseria mea, muzica şi versurile se îngemânează”. Cântăreţul a mai spus că se degajă o forţă enormă atunci când muzica şi versurile se întrepătrund.
La rândul său, rapperul Deliric a recunoscut că nu a citit foarte multe poezii, însă a avut „pornirea de a scrie pe foaie ce avea pe suflet”. Totodată, cântăreţul s-a declarat încântat că „s-a ajuns să se vorbească de hip-hop ca de poezie”.
Potrivit organizatorilor evenimentului, în România, poezie se scrie mai mult decât roman. În fiecare an, sunt publicate peste 20 de volume de poezie şi plachete de debut. Dintre toţi poeţii români, aproximativ 20% au sub 25 de ani. În acelaşi timp, Secţia de Poezie a Uniunii Scriitorilor din România numără în jur de 800 de poeţi, dintre care aproximativ 300 sunt în Bucureşti.
C.V.