Superstiții legate de ziua de duminică. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine
V-ați gândit vreodată ce semnificație are ziua de duminică? Este o zi sfântă și singura care poartă un nume creștin – și anume Ziua Domnului. Însă, care sunt superstițiile legate de această zi? Ce trebuie să faci, ca să ai o perioadă norocoasă și să îți meargă bine? Vezi mai jos, în articol, informațiile.
Precum oricare dintre acestea, ziua de duminică este sfântă. Este singura zi din săptămână care poartă un nume creștin, și anume cel al Domnului. Proveniența sa vine din latină („Dies Dominus”). Înainte de creștinism, duminica purta denumirea de Ziua Soarelui (lat. „Dies Solis”). Această zi de duminică este un moment în care nu trebuie să se lucreze, ci să se participe activ la Sfânta Liturghie, iar apoi oamenii să petreacă timp cu familiile lor.
Ce să faci în ziua de duminică, pentru a avea parte de pozitivitate?
Se spune că în ziua de duminică s-au născut oamenii veseli. De altfel, se spune că în această zi trebuie să te trezești devreme, să nu dormi atunci când preotul face liturghia. Tot duminica, se spune că nu este bine să înșiri mărgele. Pentru a-ți merge bine, se spune că înainte de ziua de duminică trebuie să te piepteni și să fii curat. Tot în această zi este benefic să mături casa și să arunci gunoiul. O superstiție se leagă de mătură – și acest obiect ar trebui aruncat la gunoi, care te scapă de farmece. Tot azi, oamenii se vizitează, cântă, petrec, se sfătuiesc, se fac jocuri și nunți. În tradiția populară, în zilele de duminică și joi, băieții merg la fete, acasă.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, ulterior, ca această zi de duminică să fie prima zi a săptămânii în cultul ortodox românesc. Decizia a fost luată în anul 2011. De atunci, săptămâna bisericească începe duminica, și nu luni, așa cum era stabilit inițial.
„Pentru noi, creştinii, ziua de Duminică este cea mai importantă zi din timpul săptămânii. La fiecare Sfântă Evanghelie, fie că e vorba de Matei, de Marcu, Luca şi Ioan, veţi găsi menţionat faptul că Hristos a înviat în prima zi din săptămână, adică ziua de Duminică. În mod firesc, săptămâna în biserică trebuie să înceapă cu ziua de Duminică. Pe de altă parte, este o strânsă legătură între ziua de Duminică şi slujbele care sunt oficiate zilele următoare. Avem Duminica a doua după Rusalii şi săptămâna care urmează trebuie să fie a doua după Rusalii. Nu reprezintă o noutate, am cercetat mai multe calendare – şi din 1912, şi din 1916, 1923, prin sondaj – şi în toate aceste calendare săptămâna începe cu ziua de Duminică, este ziua Domnului, cea mai importantă din punct de vedere creştin, şi acest lucru se regăseşte şi în calendarele bisericilor ortodoxe surori”, a explicat preotul Constantin Stoica, de la Patriarhia Română, conform Adevarul.ro.
Sursă foto: Facebook