Superlativele calificărilor la Euro 2020
Prima ediție a Campionatelor Europene pan-europeană, care se va disputa, printre altele, și în țara noastră, EURO 2020, este în plină campanie a calificărilor, dar deja încep să se contureze câteva concluzii. Echipe ca Belgia, Italia, Spania sau Anglia merg ceas, după cum era de așteptat. Altele, precum Ucraina, Irlanda, Irlanda de Nord sau Turcia, au prestații peste așteptări. În același timp, există și reversul medaliei: echipe de la care se aștepta mai mult, dar au rezultate nesatisfăcătoare: Portugalia, campioana europeană en-titre, fiind cel mai grăitor exemplu.
În runda din acest week-end a preliminariilor Euro 2020, cinci echipe sunt pe punctul de a obține matematic calificarea: Anglia, Italia, Spania, Belgia și Rusia.
## ANGLIA ȘI ITALIA SE BAZEAZĂ PE TINERI
Anglia, locul 1 în grupa A, și Italia, locul 1 în grupa J, au maximum de puncte până în acest moment, defilând până acum în respectivele grupe.
Cu două echipe obținând direct calificarea din fiecare grupă, Anglia nu trebuie decât să învingă în această etapă naționala Cehiei, în deplasare, la Praga, pentru a a-și asigura biletele pentru Europene. Cehii sunt pe locul doi în grupă, cu nouă puncte, dar un meci în plus jucat. Anglia are patru puncte în plus față de echipa de pe locul 3, Kosovo, care are, la rândul său, un meci mai mult decât trupa lui Gareth Southgate.
Southgate a construit o națională a Angliei care a ajuns până în semifinalele CM 2018, iar în actualele preliminarii a marcat de 19 ori în patru partide. Selecționerul englezilor nu s-a sfiit să mizeze pe tineri, între care Raheem Sterling, la doar 24 de ani, pare deja veteran. Apropo de Sterling, acesta marcase doar patru goluri în primele sale 47 de meciuri la națională. Acum are șase goluri marcate în ultimele șase partide jucate, în actualele preliminarii.
Southgate merge pe mâna unor fotbaliști ca Declan Rice (West Ham), de doar 20 de ani, Jadon Sancho (Borussia Dortmund), de 19 ani, dar și pe „tridentul” de tineri al lui Chelsea: Mason Mount, Fikayo Tomori și Tammy Abraham, care au impresionat la echipa de club.
Roberto Mancini, la rândul său, a continuat să reconstruiască din mers naționala Italiei, câștigând totodată toate cele șase partide de până acum din preliminariile pentru CE. Dacă Squadra Azzurra învinge Grecia duminică, la Roma, are și ea biletele rezervate pentru Euro 2020.
Chiar și fără o victorie acum, cu elenii, Italia e ca și calificată, dat fiind că are nouă puncte în plus față de echipa de pe locul trei, Armenia, cu doar patru meciuri rămase de jucat. Dacă vor da greș acum, italienii au o nouă șansă săptămâna viitoare, cu Liechtenstein.
Fostul antrenor al lui Inter și al lui Manchester City a preluat echipa care a ratat calificarea la CM 2018 și a purces la schimbări din temelii. Printre tinerii pe care se bazează Mancini sunt Nicolo Zaniolo (AS Roma) sau goalkeeper-ul lui AC Milan, Gianluigi Donnarumma. Zaniolo (20 de ani) a revenit din „exil”-ul la care a fost supus, alături de Moise Kean, la Campionatul European Under 21 din această vară. Un alt tânăr jucător în care își pune selecționerul Italiei încrederea este Stefano Sensi, de la Inter, care va lipsi acum, însă, după ce s-a accidentat în derby-ul cu Juventus din weekend-ul trecut.
## SPANIA, REVITALIZATĂ DUPĂ SEMI-EȘECUL DE LA MONDIALE
Deși a ieșit încă din „optimi” la CM 2018, eliminată de amfitrioana Rusia, și după semi-eșecul din UEFA Nations League, unde a terminat doar pe doi, în spatele Angliei, Spania s-a reinventat sub Luis Enrique și, mai apoi, Robert Moreno, după ce fostul antrenor al Barcelonei s-a retras din cauza problemelor personale. Deși ibericii nu mizează pe jucători atât de tineri ca Anglia și Italia, se observă și în lotul Furiei Roja o scădere a mediei de vârstă a jucătorilor convocați: Reguilon (22 de ani), Ceballos (23 de ani), Rodri (23 de ani), Fabian Ruiz (23 de ani) sau Mikel Oyarzabal (22 de ani).
Spaniolii au defilat prin grupa F, din care face parte și România, unde au acumulat 18 puncte din 18 posibile în primele șase runde. O victorie sâmbătă, în Norvegia, coroborată cu un rezultat pozitiv al feroezilor cu România, îi asigură Spaniei calificarea matematică la Europene.
## BELGIA ȘI RUSIA AR PUTEA REZOLVA GRUPA I CU TREI ETAPE ÎNAINTE DE FINAL
Belgia, o altă semifinalistă a ultimului Campionat Mondial, are un parcurs fără greșeală în grupa I, unde a câștigat toate cele șase partide disputate. O victorie mai mult decât previzibilă cu San Marino joi îi asigură deja naționalei „dracilor roșii” prezența la Europene.
Lucru valabil și pentru Rusia, ocupanta locului 2 în grupă, care are 15 puncte din 18 posibile, și cinci victorii consecutive în actualele preliminarii, cu doar un gol primit. Practic, singurul eșec al rușilor a fost în meciul cu Belgia. O victorie a naționalei lui Cherchesov joi, în fața Scoției, pe Luzhniki, la Moscova, îi garantează și naționalei Rusiei calificarea, iar emoțiile în grupa I s-ar încheia încă de pe acum.
## OLANDA, ÎNAPOI ÎN TOP CU JUCĂTORII AJAXULUI CARE A UIMIT EUROPA ÎN SEZONUL TRECUT
O altă națională care se bazează pe jucători tineri, mai exact pe scheletul Ajaxului care a uimit Europa în sezonul precedent al UEFA Champions League, este Olanda. Batavii au nouă puncte după patru meciuri și joi întâlnesc pe teren propriu Irlanda de Nord, ocupanta locului 2 în grupa C, cu 12 puncte, tot atâtea cât liderul Germania, dar ambele cu câte un meci mai mult decât Olanda.
Ronald Koeman se bazează, printre alții, pe fundașul lui Juve, Matthijs de Ligt (20 de ani), pe mijlocașul Barcelonei, Frenkie de Jong (22 de ani), și pe fostul lor coleg de la Ajax, Donny van de Beek (22 de ani). În atac, jucătorii lui PSV, Bergwijn (22 de ani) și Malen (20 de ani) completează experiența lui Depay (25 de ani), Ryan Babel (32 de ani) sau Luuk de Jong (29 de ani).
O victorie a „lalelelor” le-ar aduce la egalitate de puncte cu Germania, iar o victorie la peste două goluri diferență ar trimite Olanda chiar pe locul 1 al grupei.
## SURPRIZA UCRAINA
Ucraina a fost prezentă la ultimele două ediții ale Europenelor, dar în 2012 a fost acolo ca țară organizatoare, iar în 2016 a terminat pe locul 24 din 24, cu zero puncte și zero goluri marcate. De aceea pare surprinzătoare campania actuală a preliminariilor pentru elevii lui Shevchenko. Ucraina e pe locul 1 în grupa B, e neînvinsă în cinci meciuri și are cinci puncte în fața campioanei Europei, Portugalia, și șase în fața Serbiei. E adevărat, lusitanii au un meci mai puțin disputat, dar au și doar două victorii în cele patru partide disputat până acum, deși au beneficiat de revenirea starului Cristiano Ronaldo la lotul național.
Ucrainenii sunt însă la mâna lor, iar o victorie cu Lituania, vineri, le va consolida poziția de lider și îi va apropia de o calificare la al treilea Euro consecutiv. E adevărat, ultimele două meciuri din grupă sunt unele de foc pentru elevii lui Șeva, cu Portugalia și Serbia, dar Ucraina a reușit să îi învingă pe balcanici cu 5-0 în meciul tur și să plece din Portugalia fără gol primit.
## IRLANDA ȘI TURCIA, LIDERII IMPROBABILI
Într-o grupă în care, apriori, pleca abia cu șansa a treia, după Elveția și Danemarca, Irlanda se vede, după cinci meciuri jucate, lider în grupa D, fără eșec până acum. Cu 11 puncte, irlandezii au două puncte în fața danezilor și trei în fața Elveției, care are, însă, un meci mai puțin disputat. Sâmbătă, Irlanda joacă în deplasare, în Georgia, în timp ce Danemarca și Elveția joacă între ele, putându-și pune piedică reciproc. Georgia are o singură victorie în calificări, 3-0 cu ultima clasată, Gibraltar.
Secretul naționalei lui McCarthy stă în faptul că nu a pierdut cu niciuna dintre contracandidatele sale și că a reușit să câștige toate partidele cu echipele mici: Gibraltar și Georgia.
Și Turcia se descurcă de minune în grupa H, acolo unde, după șase meciuri jucate, e umăr la umăr cu campioana mondială Franța, ambele având câte 15 puncte. Mai mult, naționala pregătită de Șenol Guneș a reușit o victorie importantă, 2-0 cu „Cocoșul galic”, deși francezii au jucat cu cea mai bună echipă a lor, din care n-au lipsit Mbappe, Griezmann, Varane sau Pogba.
Singura înfrângere a turcilor în grupă a fost opera Islandei, echipă mereu surprinzătoare și capabilă să încurce una dintre cele două formații de pe primele două locuri. Islanda are 12 puncte, doar trei mai puțin decât Franța și Turcia, după șase meciuri jucate.
Șenol Guneș se bazează și el în această campanie de calificare pe o mulțime de jucători tineri: Mehmet Celik (Lille, 22 de ani), Merih Demiral (Juventus, 21 de ani), Ozan Kabak (Schalke, 19 ani), Yusuf Yazici (Lille, 22 de ani), Enes Unal (Valladolid, 22 de ani) sau Caglar Soyuncu (Leicester, 23 de ani), printre alții.
## APAR LUPII TINERI, DAR GOLGHETERII SUNT TOT ”BĂTRÂNII”
Chiar dacă marile echipe își întineresc echipele, păstrând totodată forma și rezultatele bune, tot „bătrânii” sunt responsabili cu golurile. Liderul clasamentului golgheterilor, israelianul Eran Zahavi, cu nouă goluri înscrise, are 32 de ani. Arnautovic (Austria) și Dzyuba (Rusia), următorii în top, ambii cu câte șase reușite, au 30, respectiv 31 de ani. Între primii zece marcatori mai apar Cristiano Ronaldo (34 de ani), Keșeru (32 de ani) sau Pukki (29 de ani), toți cu câte cinci goluri. Singurii cu vârsta sub 25 de ani din top 10 sunt englezul Sterling și germanul Gnabry, cu câte șase, respectiv cinci reușite în actualele preliminarii.
Lusitanul Cristiano Ronaldo a reușit, în această campanie, grație celor cinci goluri de până acum, să se instaleze în fruntea clasamentului golgheterilor all-time în preliminariile pentru Europene, cu 25 de reușite. Precedentul lider era irlandezul Robbie Keane, cu 23 de goluri. Singurii jucători încă în activitate care îi mai pot amenința în vreun fel poziția sunt bosniacul Edin Dzeko (16 goluri), polonezul Robert Lewandowski (15 goluri), rusul Artem Dzyuba (14 goluri), galezul Gareth Bale (13 goluri) și austriacul Marko Arnautovic (13 goluri).
## SUPERLATIVELE GRUPELOR DE CALIFICARE LA EURO
Golgheterul la zi: Eran Zahavi (Israel) – 9 goluri
Cele mai multe assist-uri: Memphis Depay (Olanda) – 7
Cele mai multe pase reușite: Jorginho (Italia) – 540
Cele mai multe șuturi pe poartă: Eran Zahavi (Israel) – 18
Cele mai multe șuturi la poartă: Eran Zahavi (Israel) – 40