Superalimente pentru fortificarea oaselor
NUTRITIE. Un pahar de lapte pe zi, degresat sau nu, va asigura necesarul de calciu Nutritionistii recomanda consumul de lapte, iaurt, salata sau nuci pentru oase mai puternice si mai sanatoase. Mona Bica Pentru a evita fracturile si alte afectiuni ale oaselor trebuie sa faceti miscare si sa aveti o dieta echilibrata. O serie de su-peralimente contribuie la fortificarea oaselor si aduc un aport valoros de calciu in organism. Laptele. Calciul este elementul cheie pentru oase sanatoase. Cea mai importanta sursa de calciu este laptele, fie ca este degresat sau integral. Nutri-tionistii recomanda consumul regulat de lapte, in special la copii. Iaurtul si branza. Daca nu va place laptele puteti manca iaurt sau branza. Exista si produse lactate fara lactoza in cazul in care sunteti alergici la acest component, lipsa acestuia neafectand continutul de calciu al produsului. Sardinele. Va puteti fortifica oasele mancand si altceva in afara produselor lactate, sardinele fiind o sursa de minerale si vitamine care contribuie esential la sanatate. Salata chinezeasca este una dintre legumele care au cea mai mare concentratie de calciu, mai mult decat spanacul sau broccoli. Nucile si semintele.Alunele, fisticul sau semin-tele de floarea-soarelui con-tin potasiu, care previne pierderea calciului prin urina. Evitati sarea. Cu cat mancati mai sarat, cu atat mai rapid se pierde calciul prin urina. O dieta saraca in sare intareste oasele. Produsele din soia. Tofu (branza de soia) contine numerosi nutrienti necesari tesutului osos. Pestele gras. Somonul si alte tipuri de peste gras au in componenta vitamine, inclusiv acizi omega-3 si vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului in organism. Suplimentele care contin ulei de peste sunt recomandate in cazul persoanelor in varsta pentru prevenirea osteoporozei.