Supa de peste cu vin alb
Pentru 4 persoane – 600 g peste marunt (orice fel de peste) – 1 l apa – 100 ml vin alb – 1 foaie de dafin – 1 ceapa – 1 catel de usturoi tocat marunt – 1 legatura de patrunjel – 100 g ciuperci champignon – 10 g boabe de piper – sare – 100 g telina – 100 g morcovi – 100 g ardei – 100 g dovlecei curatati si taiati julien Mod de preparare Se taie capetele si se scurge sangele de la peste, se taie in bucati mai mici si se spala in apa rece. Apoi bucatile de peste se pun la fiert cu apa rece, se lasa sa dea in clocot si se spumeaza. Se adauga vinul alb si condimentele si se lasa sa fiarba o jumatate de ora, apoi se strecoara prin sita. In supa strecurata se adauga legumele si pestele si se fierb impreuna circa 10-12 minute (pana sunt fierte legumele). Vinul alb da o aroma aparte daca este adaugat dupa primul clocot Ceapa se taie rondele Ciuperci marinate Pentru 4 persoane – 300 g ciuperci, taiate in jumatati sau sferturi, in functie de marime – 100 ml apa – 100 ml vin alb – 1 lingura zeama de lamaie – 1 lingura de otet – 1 ceapa mica – 1 usturoi – 1 frunza de dafin – 1 lingura de ulei de masline – 1 lingura de pasta de tomate – 1 fir busuioc maruntit Mod de preparare Ciupercile se asaza pe foc impreuna cu apa, vinul alb si zeama de lamaie. Dupa ce dau in clocot se domoleste focul si se lasa la fiert inca 2-3 minute. Se strecoara si se aseaza intr-un vas. Se pun la fiert otetul, ceapa, usturoiul si frunza de dafin, se fierb pana se inmoaie ceapa. Se adauga uleiul si pasta de tomate. Se condimenteaza dupa gust. Se scoate frunza de dafin. Marinada se toarna peste ciuperci. Se orneaza cu busuioc.