Supa-crema de salata
Pentru 4 persoane – 1 salata verde – 2 linguri ulei de masline – 1 ceapa – 1 usturoi – 1 crenguta de rozmarin – 500 ml bulion de legume (supa clara de legume) – 400 ml lapte de soia (sau lapte, smantana) – sare, piper alb Mod de preparare Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se incinge putin ulei de masline in tigaie, se inabusa ceapa si usturoiul tocat, se adauga rozmarinul, se inabusa putin, se stinge cu bulionul de legume si laptele de soia (sau lapte, smantana). Se fierbe la foc mic circa 10 minute. Se spala salata si se scurge bine de apa, se taie julien (fasii). Se pune in vasul unui mixer sau intr-un castron, deasupra se toarna supa fiarta, apoi se mixeaza pana se obtine o crema fina. Se condimenteaza cu sare si piper.
Salata de fundite cu peste Pentru 4 persoane – 2 linguri de otet balsamic alb – 4 linguri de ulei de masline – 4 tomate – sare, piper – 200 g paste fainoase in forma de fundite – 2 ramurele de tarhon – 250 g de mazare – 1 lingura de unt – 250 g file de peste – 2 salate verzi Mod de preparare Tomatele se oparesc, se decojesc, se scot samburii si se taie bucatele. Se amesteca otetul cu uleiul de masline, se adauga sare si piper dupa gust. Apoi se adauga rosiile. Pastele fainoase si tarhonul se introduc in apa sarata (in momentul cand incepe sa fiarba) si se lasa pana devin „al dente”. Se scot, se tin sub jet de apa rece, se lasa sa se scurga bine, apoi se introduc in sosul de tomate. In apa de la paste se fierbe mazarea, se lasa sa se raceasca si se adauga la paste. Se taie fileul de peste in fasii (late de cca. 1 cm) si se fierb in aburi 3 minute. Pe farfurii se dispun frunze de salata verde, iar deasupra se decoreaza cu fasiile de file de peste.