Supa care se prepară în jumătate de secol, un deliciu la nivel mondial. Povestea unică ce face din gastronomie o artă

Publicat: 17/01/2024 | 19:34

Atunci când vine vorba de arta culinară, Thailanda este plină se surprize. În această țară există tot felul de preparate și rețete unice, iar acestea pot părea bizare pentru restul lumii, însă localnicii sunt cuceriți de felurile de mâncare inedite. Printre acestea se numără și cea mai veche supă din lume, preparată de 49 de ani. Aceeași supă se fierbe de aproape jumătate de secol și este considerată o delicatesă de localnici, dar și de unii turiști.

Un restaurant din Bangkok, capitala Thailandei, a ajuns celebru în întreaga lume datorită faptului că proprietarii săi fierb aceeași supă de 49 de ani. Restaurantul Wattana Panich aparține familiei Kaweenuntawong, care „întreține” supa constant. Mai exact, în fiecare zi se adaugă apă și noi ingrediente pe măsură ce oala se golește. Această specialitate thailandeză este numită „neua tune”. Ce conține preparatul?

(CITEȘTE ȘI: CAZ IREAL ÎN MAREA BRITANIE! UN TÂNĂR DE 23 DE ANI A MURIT LA NICI 60 DE MINUTE DUPĂ A CONSUMAT O FELIE DE PIZZA COMANDATĂ ONLINE)

Cea mai veche supă din lume

„Neua tune” sau cea mai veche supă din lume, este unul dintre cele mai bizare preparate din Thailanda. Această supă se gătește non-stop de 49 de ani, rețeta sa fiind transmisă deja de trei generații. Specialitatea denumită „neua tune”, conține carne de vită, perișoare de carne, bucăți de burtă sau alte organe interne, legume, condimente și tăieței de orez.

La restaurantul Wattana Panich supa este gătită deja de a treia generație, iar tradiția va merge mai departe. Seara, la închiderea restaurantului, supa rămasă este transferată într-un recipient mai mic și pusă la păstrare până a doua zi. Dimineața supa rămasă este pusă, din nou, la fiert, se mai adaugă câteva ingrediente noi, iar acest lucru se întâmplă de 49 de ani.

Însă, deși supa se prepară continuu de 49 de ani, asta nu înseamnă că aceia care trec pragul restaurantului mănâncă bucăți de carne vechi de zeci de ani. Supa este încălzită și ținută la fiert în mod regulat, suficient pentru a ucide orice bacterie introdusă. Astfel, cât timp nu se adaugă ingrediente dăunătoare sănătății umane, iar supa este fiartă în mod constant la temperaturi care ucid bacteriile dăunătoare, supa este sigură și nu dăunează sănătății.

„Mulți oameni cred că nu spălăm niciodată oala în care fierbem supa, dar nu este așa. O curățăm în fiecare seară, după ce punem lichidul rămas la frigider. Nu am avut niciodată o rețetă fixă, care să detalieze cantitățile din fiecare ingredient pe care le folosim. De aceea, persoana care gătește în ziua respectivă trebuie să guste mâncarea constant, pentru a stabili de ce este nevoie”, a declarat proprietarul restaurantului.

Oricât de bizar ar părea pentru unii, acest preparat este considerat o delicatesă în Thailanda. Supa este descrisă ca fiind „delicioasă și aromată” și are o „profunzime reală de arome greu de explicat”.

Așa cum spuneam, la restaurantul Wattana Panich supa este preparată de 49 de ani, iar până acum trei generații s-au ocupat de ea. Proprietarul restaurantului speră că tradiția o să fie dusă mai departe și de către copiii săi.

„Suntem la a treia generație, iar eu și soția mea avem copii. Sper că va exista și o a patra generație care să continue afacerea”, a declarat acesta.

(VEZI ȘI: TOP 100 – ȚĂRILE CU CEA MAI BUNĂ MÂNCARE DIN LUME. SURPRIZĂ: PE CE LOC ESTE ROMÂNIA)