În ultima vreme mai mulți cercetători din Thailanda au făcut o expediție în mediul rulal, pentru a studia mai multe specii de lilieci în speranța că vor afla de unde a pornit coronavirus.
Potrivit Euronews, oamenii de știință au urcat pe o colină din Parcul Național Sai Yok, în provincia vestică a Kanchanaburi, și au instalat plase pentru a prinde aproximativ 200 de animale. Echipa de la Centrul de Științe pentru Sănătate Infecțioase – Cruce Roșie din Thailanda, a luat probe de salivă, sânge și scaun de la lilieci înainte de eliberarea lor.
Ei cred că liliecii au purtat un virus similar timp de zeci de ani și că noul coronavirus ar fi putut să apară din contactul dintre diferite specii.
În luna aprilie, oamenii de ştiinţă au descoperit 6 tipuri noi de coronavirus la liliecii din Myanmar, potrivit publicaţiei Live Science. Aceste virusuri fac parte din aceeaşi familie ca virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia de COVID-19.
Cu toate acestea, cercetătorii susţin că din punct de vedere genetic, aceste noi virusuri nu sunt atât de apropiate de SARS-CoV-2 sau de celelalte două coronavirusuri care au cauzat probleme de sănătate la nivel global – SARS şi MERS.
Cercetătorii au descoperit virusurile în timp ce analizau lilieci din Myanmar, ca parte a unui program guvernamental de cercetare denumit PREDIC – proiectat pentru a identifica boli infecţioase care au potenţialul de a trece de la animale la oamenii.
Nu rata: Tragedie în Brăila. Medic de familie, ucis de noul coronavirus. Femeia avea doar 62 de ani
În acest context, liliecii sunt principalii suspecţi, întrucât se crede că mamiferul ar fi gaza a mii de coronavirusuri încă nedescoperite. Până acum, se crede că şi virusul SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, ar fi plecat de la lilieci înainte de ajunge la oameni, însă cercetătorii iau în calcul posibilitatea ca acesta să fi avut o gazdă intermediară.
Imagine de Dust in the Wind de la Pixabay