Suma e colosală! Ireal cu câți lei se vinde o carte de rugăciuni din anul 1901, acum, în 2022

Publicat: 26/03/2022 | 11:36
cartea de rugăciuni

O carte de rugăciuni care are mai bine de un secol este vândută cu o sumă exorbitant de mare. Motivul pentru care prețul este acesta nu a fost dezvăluit de proprietar, dar este evident pentru cunoscători. 

Obiectele vechi, în special cărțile, se vând la prețuri exagerat de mari. Cu cât au trecut mai mulți ani peste acestea, cu cât suma pe care colecționarii trebuie să o scoată din buzunar se mărește. Un exemplu, în acest sens, este o carte de rugăciuni din anul 1901. 

Conform anunțului proprietarului, cartea nu se remarcă doar prin vechimea sa,ci și prin alte elemente inedite. Printre acestea, se numără faptul că a fost întocmită de însuși  Protopresviterul Calistrat Coca cu aprobarea Consistoriului arhiepiscopesc ortodox-oriental din Cernăuți. Cartea a fost tipărită la data de 22 septembrie 1901.(CITEȘTE ȘI: Gustavo Poyet, fericit că a debutat cu dreptul la timona Greciei: „Pentru primul meci sunt satisfăcut!”)

De ce costă atât de mult cartea de rugăciuni?

Prețul pe care proprietarul cărții dorește să îl obțină ar fi de 25.000 de lei. Suma nu s-ar datora neapărat vechimii cărții, ci celui care a realizat-o, Protopresviterul Calistrat Coca. Acesta a fost un profesor de teologie și preot care a trăit între anii 1853 și 1921 și a adus o importantă contribuție studiilor în creștinism din România.

Calistrat Coca a fost preot, profesor de muzică bisericească, arhiepiscop și chiar secretar al „Societății pentru cultură și literatură română în Bucovina”. Acesta a scris mai multe manuale de religie și diferite studii în „Candela”. Printre lucrările pentru care este recunoscut, se numără și cartea pusă la vânzare, alături de: Istoria sfântă a Testamentului Vechi pentru școalele (școlile, n.a.) secundare, Istoria Sfântă a Testamentului nou pentru școalele secundare, Istoria bisericească pentru școalele superioare și secundare și multe altele.  (CITEȘTE ȘI: Ce spune astrograma liderului de la Kremlin. De ce Vladimir Putin nu mai face diferența între vis și realitate)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult