În medie, peste jumătate din morțile provocate de coronavirus sunt ale unor pacienți care au contact cu căminele de îngrijire. Fenomenul ar fi fost observat în mai multe țări de pe glob.
Potrivit cotidianului britanic The Guardian, cea mai mare parte este reprezentantă de pacienţi, dar nici angajaţii, fie că sunt cadre medicale sau oameni din administraţie, nu sunt feriţi.
Mai mult, britanicii spun, citând un raport academic al London School of Economics (LSE), că procentele în ţări precum Italia, Spania, Franţa, Irlanda ori Belgia sunt cuprinse între 42% şi 57%.
La nivelul Angliei, cifrele vehiculate în domeniul asistenţei arată că peste 1.000 de decese ar proveni din acest mediu.
Mai mult, în unele cămine, numărul morţilor ar fi de ordinul zecilor. De exemplu, la un astfel de cămin din Durham, cu o capacitate de 71 de rezidenţi, numărul deceselor a ajuns la 12.
Profesorul Chris Whitty, oficial senior în domeniul medical, a declarat săptămâna trecută că în Anglia circa 9% dintre aziluri şi cămine au raportat îmbolnăviri.
Pe de altă parte, LSE notează că cifrele diferă în funcţie de sursă, astfel că pentru moment comparaţiile sunt foarte dificil de alcătuit.
„Încercăm să documentăm în timp real şi să întocmim statisticile”, a declarat Adelina Comas-Herrera, reprezentantă LSE.
Ea a oferit şi un avertisment cu privire la acţiunea autorităţilor, cărora le-a transmis să nu aştepte până în ultima clipă pentru a lua măsuri de protecţie a căminelor.
„Dacă aşteptăm ca dovezile să fie perfecte, va fi prea târziu pentru a mai face ceva”, a spus ea.
În Seattle, Statele Unite, cifrele dintr-un cămin arată că din 101 rezidenţi care au contractat virusul, 34 au decedat.
„Asta arată lipsa de atenţie faţă de bătrânii din cămine. (…) Bătrânii şi seniorii merită mai mult decât să fie ignoraţi ori uitaţi”, a declarat şi dr. Michael Head, de la University of Southampton.