Despre suferința amoroasă a lui Dan Spătaru s-a scris mult și s-a vorbit și mai mult. Marele artist a lăsat în urma sa unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul românesc. Ca detaliu de referință, cea mai cunoscută piesă din cariera faimosului cântăreţ este „Drumurile noastre”, îndrăgită și astăzi, după atâtea decenii de la lansare.
Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, Constanța. Interpretul român a lăsat în urmă un adevărat tezaur muzical. Cântecele interpretate de el reprezintă cea mai importantă avuție dedicată cu suflet pentru melomanii români. Acesteia i se adaugă o soție, Sida, o fiică, și o nepoțică. Ultima, cu mari șanse să îmbrățișeze o carieră de mare succes.
Pe când avea doar 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii ai familiei s-au mutat la Medgidia la o mătușă. Aici Dan a făcut liceul și a debutat într-o temporară carieră de fotbalist. Postul pe care a jucat a fost cel de mijlocaș. A evoluat la formațiile „Progresul”, apoi la „Știința București”. Aflat în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport s-a văzut nevoit să abandoneze acest sport din pricina unei hernii de disc.
Soarta îi croise alt drum. Astfel, Dan Spătaru s-a dedicat în totalitate școlii și muzicii. Urma cursuri universitare atunci când a început să cânte la „Casa Studenților”. Se întâmpla în anul 1962. Primele note interpretate au fost din muzica italiană, care era în vogă la acea vreme. Compozitoarea Camelia Dăscălescu a fost cea dintâi care l-a remarcat. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru i-au aparținut celei menționate. Apoi, a venit un notabil succes cu melodia „Măicuța mea”, de Temistocle Popa.
Aproape toate melodiile interpretate de Dan Spătaru au devenit șlagăre. Acestea au parcurs anii cu aceeași strălucire, fiind îndrăgite și astăzi de românii din cel puțin două generații. Artistul a lăsat un repertoriu de neuitat, din care fac parte piese, precum: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre”, „Trecea fanfare militară”. Puțini sunt cei care știu că Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: mai precis, 16 minute și 19 secunde.
Dan Spătaru a vândut, de-a lungul anilor, zeci de milioane de discuri în Europa de Est, în special în Rusia, unde a jucat și în câteva lungmetraje.
Dan Spataru a fost întotdeauna un bărbat romantic, pedant, deschis, cu un farmec aparte, aproape irezistibil. Aceste atuuri au fost motive suficiente pentru care s-au ivit mai multe povești despre presupusele iubiri ale marelui artist. S-au țesut multe zvonuri despre povestea de dragoste dintre Dan Spătaru şi Pompilia Stoian, o cântăreață tânără de o frumusețe deosebită. Pompilia Stoian și Dan Spătaru au cântat, în duet, la Casa Studenților, „Amor, mon amour, my love”, o melodie „en vogue”. Ambii au făcut senzație prin ținuta scenică și vocile lor remarcabile.
Între cei doi tineri s-a înfiripat o atracție sentimentală ce avea să lase urme. Nimeni nu poate afirma ce a fost cu adevărat, dar acum, după mai bine de 50 de ani, unii oameni vorbesc că ar fi fost o iubire adevărată. O dragoste care le-ar fi rănit inimile amândurora, când Pompilia Stoian s-a căsătorit cu un alt bărbat. Totul s-a încheiat trist. Se întâmpla, se pare, în 1968, anul în care artista și-a urmat soțul în Germania. Mariajul ei nu a durat decât 3 ani, potrivit acasa.ro.
Nu se cunoaște, încă, dacă povestea lor este mit sau realitate. Cert este că, ulterior, Pompilia afirma într-un interviu cât de mult l-a iubit pe colegul ei de scenă și că, după mai mulți ani, a aflat un fapt ce a tulburat-o enorm. Anume, în ziua nunții cu primul soț, Dan Spătaru ar fi fost la biserică. Cei care l-au văzut în lăcașul sfânt spun că ar fi fost foarte afectat și că ar fi strigat ceva cu voce tare. Întâmplarea a fost confirmată de însăși cea care a rupt idila. Aflase, într-un târziu, cât de mult a suferit Dan Spătaru după ea.
Artista avea să recunoască public că l-a iubit mult pe Dan Spătaru, alături de care a cântat în acei ani ‘60. Însă, acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte ca marele artist să se însoare cu Sida, mai exact în 1974.
„Am aflat de la o prietenă că, în ziua în care m-am căsătorit, Dan a fost la biserică. Era răvăşit şi vorbea cu voce tare: «Pe mine cui mă laşi?” povestea Pompilia, interpreta unui şlagăr extrem de popular, „Prieten drag”, scos cu dedicație în anul 1966.
După o vreme, în 1972, artistul s-a resemnat, fără să uite. Și-a aflat marea dragoste, la Teatrul constănțean Fantasio, pe Sidonia. Cea cu care s-a căsătorit și i-a dăruit, doi ani mai târziu, o fiică, pe Dana. Poate nu a petrecut alături de fetele lui, așa cum îi plăcea să le alinte, prea mult timp, dar clipele trăite împreună însemnau totul pentru el. Era un familist convins și un tată model.
Dan Spătaru ar fi împlinit anul acesta, pe 2 octombrie, 84 de ani. Celebrul artist s-a prăpădit în București, în urma unui infarct, la 8 septembrie 2004. Chiar dacă nu mai este printre noi, minunatele sale șlagăre rămân unele de referință pentru muzica ușoară românească. „Drumurile” lor nu s-au oprit într-un raft uitat al memoriei celor care le-au prețuit.