Substanţa din mâncare ce acţionează ca un drog asupra creierului! Din păcate, o consumi şi tu în fiecare zi

Publicat: 04/05/2022 | 18:35

Puțini sunt cei care cunosc adevăratele pericole care se ascund în spatele anumitor ingrediente din mâncare. Deși sunt gustoase, unele alimente din comerț sunt ”ajutate” de diverși aditivi, care le fac să fie mai bune, însă sunt substanțe care acționează asupra creierului ca un drog. Iată pulberea pe care o consumi și tu în fiecare zi și îți afectează celulele creierului!

Este vorba despre glutamatul monosodic (E621) și se găsește în majoritatea produselor din comerț. Pulberea este folosită pentru a intensifica gustul alimentelor, având gust de supă cu carne. Un alt motiv pentru care este des folosit este pentru a reduce costul de producție.

E621 se găsește în următoarele alimente: cârnați, salam, chipsuri, mixurile pentru supă, alimente conservante și bere.

Substanţa din mâncare ce acţionează ca un drog asupra creierului

Ce efecte produce glutamatul monosodic? Ei bine, pulberea crește pofta de mâncare și obsezitatea. Se pare că E621 acționează asupra celulelor creierului ca un drog, care pătrunde cu ușurință în sânge și creier și poate modifica genele responsabile pentru simțul gustului. Această modificare determinându-i pe oameni să mânânce fără măsură.

Un parizer are până la 10 E-uri, dintre care unele favorizează apariția bolilor grave:

„Marea problemă a mezelurilor este felul în care e prelucrată carnea. E multă slănină, sunt multe zgârciuri.  Dacă se consumă constant, pentru că este un efect care se adună în timp, vorbim despre creșteri de colesterol, creșteri de trigliceride, riscul de apariție al diabetului, a gutei, și dacă se consumă constant, de 5 ori pe săptămâna, mai mult de 100 g, putem vorbi de cancer”, a precizat pentru Antena 3 medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

Simptomele de supradozaj cu E621

Denumite și ”sindromul restaurantului chinezesc”, simptomele în cazul unui supradozaj cu glutamatul monosodic se manifestă prin letargie, migrene, tulburări de vedere, palpitații, perturbarea echilibrului hormonal, greață, slăbiciune, amețeli și dureri de cap.

„În momentul în care l-am mâncat, acest glutamat se transformă într-o toxină neuro care otrăveşte celula nervoasă şi, în final, o distruge”, a explicat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa foto: Pixabay.ro