La 35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, se pare că reactorul nuclear care a explodat la data de 26 aprilie 1986 pare să se fi „reactivat”. În locul tragediei se pare că ar fi început să apară anumite reacții nucleare, care ar putea fi periculoase.
Subiectul Cernobîl revine în atenția tuturor, la 35 de ani de la catastrofa care nu va fi uitată niciodată. Potrivit informațiilor oferite de digi24.ro, reactorul care a explodat în anul 1986 pare să se fi activat.
Sursa citată informează că cercetătorii au observat, la locul cu pricina,a numite reacții nucleare ce ar putea fi periculoase. Cu toate acestea, datele oficiale nu conțin nimic despre acest subiect de interes internațional. „Este precum jarul dintr-o groapă pentru grătar”, a comentat Neil Hyatt, chimist de la Universitatea Shefield din Marea Britanie.
„La CNCAN suntem în permanent contact cu Agenția Internațională (pentru Energie Atomică – n.r) de la Viena, inclusiv cu autoritățile din Ucraina. Aceste informații apărute în articol nu au fost transmise, deci nu sunt informații oficiale. Nu avem informații legate de (existența unor) îngrijorări” a spus și Petre Cornel Min, șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la CNCAN, potrivit sursei citate.
Oficialul român a mai explicat că, din momentul producerii exploziei la reactorul nuclear de la Cernobîl, au existat mereu radiații.
„Dacă este e să discutăm despre cele descrise în acest articol (apărut în Science – n.r.), am putea să ne gândim că situația din acest moment de la amplasamentul din Cernobîl, putem să precizăm că emitere de radiații există în mod constant, practic din 1986 până în acest moment. Este o emitere constantă de radiații de la materialul rămas pe amplasamentul centralei nucleare. Există posibilitatea unor reacții de fisiune spontană, dar nu o reacție de fisiune care să producă neutroni și să întrețină o reacție de fisiune în lanț”, a explicat specialistul.
Sursă foto: Pixabay