Subiectele la BAC au „scăpat” pe internet și au venit înapoi rezolvate pe Whatsapp. Scandalul ia amploare, a început ancheta
Este scandal în toată regula, în cazul uneia dintre probele pe care elevii de liceu le-au avut de susținut la BAC 2023. Mai cu seamă, subiectele de la Limba și Literatura Română au „scăpat” pe internet, iar rezolvările ar fi venit înapoi pe aplicația Whatsapp. Ar fi vorba despre un grup cu peste 500 de membri, subiectele la BAC fiind trimise de elevi, direct din clase, în timpul examenului. Ministerul Educației derulează o anchetă în acest sens. Iată detaliile mai jos, în articol.
Există o suspiciune de fraudă la unul dintre examenele de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023. Mai cu seamă, ar exista un grup de Whatsapp, cu peste 500 de membri, în care s-ar fi postat subiectele la Limba și Literatura Română. Totul s-ar fi întâmplat chiar în timpul examenului. Apoi, elevii au așteptat să primească răspunsurile corecte. Având în vedere această situație, Ministerul Educației a pornit o anchetă.
„E cam pe grabă scris! Iertați greșeliile sau repetițiile! Varianta corectată apare imediat pe Facebook. Că tot e în text vorba de recunoștință, vă invit să apreciați cu un like această pagină”, s-ar arăta într-un mesaj postat, potrivit stirileprotv.ro. De altfel, subiectele rezolvate ar fi putut fi accesate printr-un link.
Vezi și CUM A PUTUT SĂ VINĂ ÎMBRĂCATĂ LA BAC ACEASTĂ FATĂ! NU I-A PĂSAT DE PĂREREA PROFESORILOR
Subiectele la BAC ar fi fost trimise pe Whatsapp, pentru a primi rezolvările, în timpul examenului
De altfel, pentru asemenea circumstanțe la examenul de Bacalaureat, Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că există consecințe care se vor aplica. Mai cu seamă, este vorba despre măsurile disciplinare. Pe de altă parte, zeci de candidați la BAC au fost eliminați din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Mai multe detalii regăsiți aici. Așa cum arată și ghidul publicat de Ministerul Educației, candidații de la Bacalaureat nu au voie să utilizeze și nici să introducă în săli materiale sau obiecte. Acestea pot fi depozitate într-o sală destinată pentru acest aspect.
„Înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedește că au făcut publice subiectele. Vom lua toate măsurile disciplinare pentru că astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple”, a transmis Ministrul Educației.
Pe de altă parte, administratorii platformei „dex-online” au precizat faptul că au existat aproape 100 de căutari pentru sintagma „de bună seamă”, înainte de ora 10:00. Practic, aceste căutări au fost efectuate în timp ce se desfășura proba scrisă la Limba Română. Mâine, 28 iunie, elevii vor susține proba scrisă la materia opțională.
Sursă foto: colaj Pixabay