Pe data de 26 iunie, absolvenții de liceu din întreaga țară susțin prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română. Mari emoții sunt și la BAC 2023 cu privire la subiecte. Ca în fiecare an, o cerință mai dificilă va face diferențierea la notă, arătând cine chiar a învățat în anul școlar 2022-2023.
Update 26 iunie 2023, ora 09:30 La jumătate de oră după ce proba la Limba și Literatură Română a început, au fost postate și subiectele. De exemplu, la profilul real-tehnologic, absolvenții de liceu au avut de făcut un eseu referitor la „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”. Subiectele și baremul de corectare pot fi accesate aici.
La primul subiect, elevii de la profilul real au avut de rezolvat o serie de cerințe în baza unui text la prima vedere – ”Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu. Elevii au avut de rezolvat 5 cerințe, la punctul A. La subiectul I, punctul B, absolvenții au avut de argumentat dacă oamenii trebuie să își exprime recunoștința față de unitățile de învățământ în care au învățat, însă raportându-se la fragmentul dat la subiectul I și la experiența personală.
Liceenii de la profilul uman au avut de făcut, la subiectul III, o caracterizare de personaj dintr-o operă la alegere, care aparține fie lui Liviu Rebreanu, fie lui Camil Petrescu.
Accesul elevilor în sala de examen este permis de la ora 07:30, până la ora 08:30. La intrarea în centrul în care susțin proba scrisă, fie că este vorba despre liceul lor sau altă instituție de învățământ, trebuie să prezinte un act de identitate pentru a se putea legitima.
Examenul propriu-zis la Limba și literatura română începe la ora 09:00. Absolvenții de liceu au la dispoziție 180 de minute, trei ore, respectiv până la 12:00, pentru a rezolva subiectele.
Potrivit informațiilor transmise de către Ministerul Educației, elevilor le este strict interzis să intre în sălile de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, genți, telefoane mobile, manuale, dicționare, notițe, însemnări sau orice alte mijloace de comunicare cu exteriorul sau materiale care pot deservi spre rezolvarea subiectelor.
Toate obiectele personale trebuie lăsate la intrarea în liceu, unde angajații instituției vor avea grijă să le colecteze în siguranță și să le înapoieze după terminarea probei la Limba și literatura română.
Cei care susțin examenul de Bacalaureat acum, în 2023, pot intra în sala de examen cu dispozitive de scris, respectiv pix sau stilou de culoare albastră, rezerve, creioane, gumă de șters, sticlă de apă (fără etichetă) și șervețele uscate (fără ambalaj).
„Candidaţii care dețin materiale/obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, unde vor primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație-tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate”, se arată în ghidul publicat de către Ministerul Educației.
Înainte de începerea primei probe scrise din sesiunea de Bacalaureat iunie-iulie 2023, Ministerul Educației a transmis un ghid cu regulile pentru examen. Potrivit documentului oficial, candidații care vor intra cu materialele sau obiectele interzise amintite anterior vor fi eliminați:
„Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost sau nu folosite”
O altă interdicție care atrage după sine eliminarea candidatului de la proba scrisă la Limba și literatura română este cea de a vorbi atât cu cei din sală, cât și cu exteriorul, prin ciorne, notițe sau mijloace de comunicare:
„Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba în cauză. Lucrările candidaților eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă se anulează”
Ministerul Educației are o regulă clară pentru cei care au încercat să fraudeze examenul prin cele două metode expuse anterior. Potrivit informațiilor oficiale, cei care au fost eliminați își pierd dreptul de a mai susține examenul vreme de două sesiuni:
„Candidații care au fost eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că acești candidați nu au promovat examenul de bacalaureat.
Candidații eliminați de la o probă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care elevii „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat”
(CITEȘTE ȘI: Calendar BAC 2023. Când începe Bacalaureatul şi când se afişează primele rezultate)