Studiu îngrijorător făcut de Universitatea din București! Coronavirusul rămâne trei ore pe pâinea neambalată din magazine
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din București, coronavirusul rămâne trei ore pe pâinea neambalată din magazine. Protecţia Consumatorilor vrea să interzică vânzarea de pâine şi alte produse de patiserie.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dezbătut acest subiect cu secretarii de stat din Ministerul Agriculturii, dar şi cu reprezentanţii din industria pâinii şi au ajuns la concluzia că hipermarketurile pot să vândă pâinea neambalată cu o singură condiţie: magazinele să aibă o persoană care să le ambaleze clienților pâinea.
Autoservirea la produsele de panificație, neambalate, ar putea să nu mai fie posibilă. În prezent, însă, proiectul propus de ANPC se află în dezbatere.
”Studiul și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SarsCoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație. De asemenea, rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluții virucide pentru decontaminarea ambalajelor și produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum și la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viață al produselor de panificație”, se arată pe site-ul Universității.
Pe de altă parte, directorul general al ANPC, Paul Anghel, afirmă că nu există dovezi potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente.
”Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente.
Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, a precizat Paul Anghel pentru Agerpres.