STUDIU ALARMAT! Iata ce patesti daca stai prea mult pe Facebook! Nu e gluma!

De: Cancan
Publicat: 10/04/2013 | 17:30

Potrivit studiului, calitatea, nu cantitatea reprezinta cel mai important aspect al comunicarii interumane, relateaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Prietenii de pe Facebook nu reprezinta un substitut pentru cei din viata reala, afirma psihologii britanici. Astfel, oamenii sunt mai fericiti si rad cu 50% mai mult atunci cand vorbesc fata in fata cu prietenii lor sau prin intermediul camerelor web, decat atunci cand discuta cu prietenii lor virtuali de pe site-urile de socializare.

Sam Roberts, lector la Universitatea Chester, spune ca aceste site-uri nu par sa ii ajute pe oameni sa isi faca prieteni adevarati.

Utilizand doua chestionare, profesorul britanic a descoperit faptul ca nu exista nicio legatura intre folosirea intensiva a platformei Facebook si oamenii care au mai multi prieteni si relatii emotionale mai intense.

Studiul profesorului Sam Roberts a fost prezentat marti la conferinta organizata de British Psychological Society in orasul Harrogate.

„Concluzia este aceea ca relatiile noastre nu sunt dependente de cantitatea comunicarii noastre. Ele depind de calitatea acesteia. Chiar si chat-ul pe Skype este mai bun si creste calitatea comunicarii in comparatie cu timpul petrecut pe Facebook”, spune acesta.

Pe de alta parte, nici vorbitul la telefon sau expedierea si primirea de SMS-uri nu ii face pe oameni sa se simta la fel de bine ca atunci cand zambesc si rad alaturi de prietenii lor din viata reala.

Oamenii considera ca relatiile care le aduc cele mai mari satisfactii provin din randul acelora stabilite cu un cerc restrans de prieteni, alcatuit din cel mult 10 persoane pe care fiecare le considera importante in viata sa.

Cu aceste persoane, nu conteaza tipul de platforma media care este folosita pentru a comunica.

Insa oamenii care vor „sa intre in contact cu lumea intreaga” prin intermediul Facebook sunt condamnati la dezamagire, intrucat, din cauza numarului mare de contacte, se implica prea putin in fiecare dintre acestea.

Intr-un al treilea studiu, profesorul britanic le-a cerut voluntarilor sa interactioneze cu prietenii lor fata in fata sau pe Skype si sa tina un jurnal al acestor conversatii timp de 14 zile.

Aceste comunicari au fost comparate cu interactiunile prin telefon, mesagerie instant, SMS si site-uri de socializare.

Persoanele care au interactionat fata in fata sau pe Skype au ras cu 50% mai mult si a reiesit ca sunt considerabil mai fericite decat pasionatii comunicarii pe platformele de socializare.

R.N.