Structura anului școlar 2019 – 2020. Când sunt vacanțele
Anunțul oficial privind structura anului școlar 2019 – 2020 a fost făcut cu câteva zile bune înainte de sosirea toamnei. Clopoțelul va suna pentru prichindei, dar și pentru școlarii mai mari pe 9 septembrie, când începe semestrul I, care se va încheie pe 20 decembrie 2019, potrivit ministrului interimar al Educației, Daniel Breaz. Semestrul al II-lea va începe pe 13 ianuarie 2010 şi se va încheia pe 12 iunie 2020, cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni. De asemenea, au fost dezvăluite și perioadele în care elevii și profesorii vor avea vacanțele.
Structura anului școlar 2019 – 2020
La sfârșitul lunii trecute, premierul Viorica Dăncilă îi ceruse ministrului Educației de atunci, Ecaterina Andronescu, să analizeze posibilitatea începerii anului școlar pe de 16 septembrie. Inițial, ministrul Educației stabilise, prin ordin guvernamental, începerea școlii la data de 9 septembrie.
“În urma solicitării prim-ministrului Viorica Dăncilă, adresată ministrului Educaţiei Naţionale, de a stabili data începerii noului an şcolar prin consultarea tuturor părţilor implicate, ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, a decis ca prima zi de cursuri din anul şcolar 2019 – 2020 să fie luni, 9 septembrie. Decizia a fost luată ca urmare a discuţiilor purtate între reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi partenerii săi de dialog social”, se arată într-un comunicat al MEN, transmis de AGERPRES.
În plus, dispare vacanța intersemestrială de o săptămână, care era dată, în anii trecuți, la începutul lunii februarie, pentru că semestrul I se încheie acum odată cu vacanța de iarnă, respectiv pe 20 decembrie. Tezele semestriale se vor susține cu cel puțin trei săptămâni înaintea sfârșitului semestrului, iar etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, de obicei, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific, stabilit din timp.
Programul “Școala Altfel” se va desfășura între 7 octombrie 2019 și 29 mai 2020, pe o perioadă de 5 zile lucrătoare consecutive, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor. În această perioadă nu se susțin teze semestriale. Vor fi manifestări specifice cu ocazia zile de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului, în funcție de decizia fiecarei școli în parte.
De asemenea, nu se organizează cursuri în zilele de sărbătoare legală și în zilele nelucrătoare stabilite prin lege și de contractul colectiv de muncă, iar în cazul în care cursurile vor fi suspendate din cauza unor situații excepționale cum ar fi: calamități naturale, epidemii, intemperii, cursurile nu vor fi recuperate pe perioada vacanțelor.
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:
– vacanţa de iarnă: 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020;
– vacanţa de primăvară: 4 aprilie – 21 aprilie 2020;
– vacanţa de vară: 13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021.
Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a – în data de 5 iunie 2020. Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menţionate, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.