Stresul iti afecteaza parul! Afla cum poti sa scapi de matreata!
De ce facem matreataEpiderma este formata din straturi celulare care se reinnoiesc la un interval de trei saptamani. Aceste celule cutanate suporta un ciclu de viata care culmineaza cu moartea si desprinderea lor de piele, fenomen care se numeste descuamare. Fata, corpul, dar si pielea capului sunt supuse acestui fenomen microscopic. In anumite cazuri, insa, celulele moarte se acumuleaza si devin vizibile. Cele de pe scalp reprezinta matreata.
Stresul celular o favorieaza Matreata este cauzata de un stres celular care duce la o accelerare a ciclului de reinnoire celulara si deci la acumularea pe scalp a unei gramezi de celule moarte. Ce este stresul celular? Un fenomen legat de nervozitate, oboseala, masuri de ingrijire neadecvate sau o alimentatie deficitara. Matreata este uneori insotita de deshidratarea sau deteriorarea scalpului, hiperseboree (par gras) si caderea parului. In plus, matreata poate fi cauzata de o ciuperca.
Cum se manifestaCum iti dai seama daca ai matreata grasa sau uscata? Matreata uscata este fina si separata de pielea capului (care este, in general, tot uscata), in timp ce matreata grasa adera pe scalp si provoaca deteriorarea acestuia. Atunci cand te piepteni, matreata uscata, mica si foarte alba, cade pe umeri ca o zapada. Matreata grasa este mai groasa, pentru ca celulele moarte se unesc intre ele, iar sebumul o lipeste de scalp.
Cum se trateaza?Matreata iti da o senzatie de disconfort, care te face sa nu te mai simti bine in pielea ta? Cand este fina si uscata, este suficient un sampon anti-matreata pentru a remedia problema: pe baza de antifungic chimic sau natural, o substanta care lupta impotriva ciupercilor, permite eliminarea raului de la radacina, calmand pielea capului. Daca matreata este grasa, foloseste un antifungic puternic, sub forma de cura, combinat cu sampon.
Remedii naturiste Amestecul de apa si otet permite eliminarea matretii. Pentru cel mai bun efect combina doua lingurite de otet si sase lingurite de apa. Seara, inainte de a merge la culcare, aplica acest amestec pe tot scalpul si acopera-ti capul cu un prosop. A doua zi, este suficient sa-ti speli parul adaugand inca putin otet in apa pe care o folosesti pentru clatire. Pentru rezultate bune, acest tratament trebuie urmat timp de cateva luni.