Orașul american Seattle a fost, duminică seară, martorul unor violențe ieșite din comun. Un bărbat a intrat cu maşina în protestatari şi apoi a împuşcat un manifestant. Imaginile au făcut înconjurul lumii.
Videoclipurile filmate la fața locului arată din mai multe unghiuri momentul în care s-a întâmplat incidentul. Agresorul a fost arestat, scrie New York Times.
Imaginile arată un autovehicul negru care se deplasa pe o stradă aglomerată spre o intersecție în care protestatarii erau strânși în apropierea secției de poliție din Seattle, în cartierul Capitol Hill. După ce vehiculul s-a oprit, s-a auzit un foc de armă, iar un bărbat a căzut pe stradă.
Într-un videoclip postat de un jurnalist, bărbatul împușcat a fost tratat de medici pe stradă.
Poliţia din Seattle a transmis că pompierii l-au transportat la spital pe bărbatul împuşcat, care se află în stare stabilă. Nicio altă persoană nu a mai fost rănită.
Potrivit aceleași surse, tânărul împușcat a declarat că a văzut mașina venind pe stradă și a urmărit-o pentru a încerca să protejeze mulțimea. Poliția din Seattle a folosit grenade flash și spray cu piper pentru a-i dispersa pe protestatari. Din Sydney şi până la Paris, Londra şi Washington, zeci de mii de oameni au sfidat interdicţiile autorităţilor pe timp de pandemie de coronavirus şi au protestat faţă de uciderea americanului de culoare George Floyd.
https://twitter.com/chaseburnsy/status/1269833325440462848?s=20
De la Bristol la Budapesta, trecând prin Madrid şi Roma, zeci de mii de europeni au participat în weekend la manifestaţii împotriva rasismului, extinzând valul de proteste declanşat în Statele Unite de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare asfixiat de un poliţist alb la Minneapolis.
Aproape 3.000 de persoane, potrivit prefecturii din Madrid, s-au adunat în faţa Ambasadei Statelor Unite în Spania. Oameni de culoare şi albi au denunţat duminică la prânz moartea lui George Floyd, la vârsta de 46 de ani, repetându-i ultimele cuvinte – ”Nu pot respira” şi scandând ”Fără pace, fără dreptate”.
La Roma, o manifestaţie spontană a adunat în vasta Piazza del Popolo mii de tineri care au îngenunchiat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât timp un poliţist alb a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd, până când a murit. Ridicându-se, ei au strigat ”Nu pot respira!”.
S-ar putea să îți placă și: Meghan Markle, despre moartea lui George Floyd: ”Îmi pare rău că noile generații trebuie să crească într-o lume în care rasismul încă este prezent”
Încălcând interdicţiile impuse de către autorităţi, mii de britanici au manifestat la Londra – a doua zi la rând -, dar şi în alte oraşe din Regatul Unit, inclusiv la Bristol.
În acest oraş din sud-vestul Angliei, cu un trecut scalvagist, o statuie a vânztorului de sclavi Edward Colston a fost scoasă de pe soclu şi apoi călcată în picioare de către manifestanţi, potrivit unor imagini BBC.
Altă statuie a fost luată drept ţintă duminică, în faţa Parlamentului de la Londra – a fostului premier conservator Winston Churchill, un erou al celui de-al Doilea Război Mondial.
Această adunare în centrul capitalei britanice s-a soldat cu incidente cu poliţia duminică seara, după ce a început paşnic după-amiaza, în faţa Ambasadei Statelor Unite.
În Thailanda, unde o manifestaţie antiraristă a fost interzisă, peste 200 de persoane au participat la un – protest virtual -, conectându-se la site-ul de conferinţe Zoom pentru a viziona videoclipuri cu mişcarea „Black Lives Matter” (”vieţile celor de culoare contează”) şi a ridica pumnul împotriva violenţelor poliţiei.
Manifestanţii madrileni au îngenunchiat şi au ridicat pumnul şi ei. Ei au mărşăluit apoi paşnic până la emblematica Puerta del Sol, în centrul capitalei spaniole.
Pe aceeași temă: George Floyd era infectat cu noul coronavirus. Ce au descoperit medicii la autopsia finală
”Rasismul nu are frontiere”, a declarat Leinisa Seemdo, o traducătoare, în vârstă de 26 de ani, o spaniolă originară din Republica Capului Verde. ”Am trăit în China, în Portugalia şi acum în Spania. În fiecare ţară am cunoscut discriminarea din cauza culorii pielii mele”.
Manifestaţii au avut loc în aproximativ zece oraşe spaniole, de la Barcelona, în nord, la Valencia, pe coasta la Marea Mediterană.