Știm totul despre coronavirus? Ultima descoperire: ce lovește mai întâi virusul ucigaș

Publicat: 25/05/2020 | 07:51

Cercetătorii lucrează din greu pentru a scoate un vaccin anti-coronavirus, dar și medicamente cât mai eficiente pentru tratarea virusului ucigaș. Aceiași oameni încă îi caută secretele virusului COVID-19, care a semănat teroare în întreaga lume.

Se știe însă că virusul nu atacă doar plămânii, așa cum am aflat după primele cazuri de oameni infectați cu virusul COVID-19. Se pare că o țintă a coronavirusului, ba una principal, este creierul. Medicii din mai multe țări au raportat că pacienții care au făcut forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale, relatează ABC News. Ab, ia mai târziu le-au fost atacați plămânii.

CITEȘTE ȘI: UN NOU FOCAR ÎN ROMÂNIA! 27 DE ANGAJAȚI DE LA O FABRICĂ DE ÎNGHEȚATĂ DIN ALBA, DEPISTAȚI POZITIV CU CORONAVIRUS

Ca exemplu, un bărbat trecut de 50 de ani a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, toate fiind semne ale unor schimbări neurologice drastice. S-a crezut că este vorba de meningită, dar, ulterior, acesta a fost testat pozitiv cu virusul COVID-19. Bărbatul pierduse legătura cu realitatea, nu mai știa cine e, unde se află, nu-și mai recunoștea rudele. Semn că afectat de coronavirus este creierul!

Dr. Lorenzo Norris, decan asociat la Facultatea de Medicină de la George Washington University, este de părere că un astfel de caz trimite un semnal îngrijorător: deocamdată, nimeni nu înțelege pe deplin în ce fel virusul afectează și creierul.

Fiecare organ este afectat, nu numai creierul

Inițial, s-a discutat despre agresiunea COVID-19 asupra plămânilor, numai că, după o perioadă de timp, medicii susțin acum, cu îngrijorare, că fiecare organ al corpului uman este atacat. (NU RATA: GABRIELA FIREA, APEL CĂTRE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII. CE SOLUȚIE A GĂSIT PENTRU BOLNAVII DE CORONAVIRUS ASIMPTOMATICI. “NU AR FI RĂU CĂ…”)

COVID-19 duce și la formarea cheagurilor de sânge, aceasta fiind una dintre cauzele atacurilor vasculare cerebrale. Atacurile cerebrale mici trec de multe ori neobservate, nu duc la o afectare permanentă a creierului şi se rezolvă de la sine în 24 de ore. ”AVC-urile mari însă pot avea efecte catastrofale”, au transmis medicii care studiază influențele nefaste ale noului coronavirus.

Bolnavii de Covid-19 fac forme grave de AVC, iar oamenii de ştiinţă cred că aceste cheaguri care ajung la creier pot fi o consecinţă directă a bolii. Cheagurile care se formează pe vase pot migra către plămâni, producând un blocaj numit embolie pulmonară care duce la insuficienţă respiratorie, una dintre cauzele de deces pentru Covid-19. Cheagurile care merg la inimă duc la atacuri de cord, altă cauză a decesului, iar cele care ajung la creier duc la AVC.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult