Stilul de viata vegan si raw vegan sunt foarte nesanatoase! „Circula niste porcarii de ti se increteste carnea pe tine”

De: Cancan
Publicat: 01/05/2014 | 08:13

Dr. Tivadar a făcut, pentru MEDIAFAX, o radiografie a obiceiurilor alimentare, în care a explicat ce este cu adevărat sănătos pentru organism şi a analizat „miturile” fără nicio legătură, în opinia ei, cu medicina.

Medicul a vorbit şi despre post, subliniind că a mânca o cantitate foarte mare dintr-un aliment permis nu înseamnă că ai postit cu adevărat.

„Dacă mănânci un lighean de cartofi prăjiţi, nu înseamnă că ai postit. Postul înseamnă, pentru unii, să nu mănânce carne, dar nimeni nu-şi face restricţie la ulei. Un peşte cu brocoli este mai de post decât un lighean de cartofi prăjiţi. Postul a apărut ca nevoie de reducere a grăsimilor importante din alimentaţie. Toate poveştile care sunt acum, raw veganism, detoxuri, veganism nu sunt decât forme ale postului religios împinse într-o extremă. Nimeni nu a făcut o listă cu toxinele, cuvinte misterioase, toxine, energie. Astea nu există, sunt nişte baloane de săpun, noţiuni goale pe care oamenii aceştia (cei care le promovează – n.r.) îşi construiesc o argumentaţie departe de medicină, de realitate şi de ceea ce se poate obiectiva”, explică Simona Tivadar.

Potrivit medicului, anumite analize ar fi suficiente pentru a stabili nevoile organismului în materie de alimentaţie.

„Eu pot să demontez cu o dovadă fiecare propoziţie dintr-un text al unui raw vegan. Un buletin astrup este o analiză din sânge şi obţii şapte parametri de echilibru acido-bazic al organismului. Să îmi spună mie cineva că dieta X ne acidifică, că intri în acidoză, că acizii sunt periculoşi. Mie trebuie să-mi arăţi un buletin astrup. Ai un buletin astrup cu care să dovedeşi că ai acidoză, atunci da, există. Dacă nu, nu există”, explică dr. Tivadar.
„Cursuri de nutriţie, şi la şcolile care te învaţă să pui unghii false”

___
CITESTE SI:

Vrei să devii vegetarian? Ellie White te învaţă cum să renunţi la carne!

Andreea Raicu: „Sa fii vegetarian nu este o moda”

___

Specialistul a etichetat drept „porcării” anumite „reguli” privind alimentaţia vehiculate pe internet: „Circulă nişte porcării de ţi se încreţeşte carnea pe tine. Dacă mănânci gulia care este deasupra pământului cu roşia care este deasupra pământului, e nenorocire. Este ca în Caragiale: dacă ai mâncat fasole cu ridichi, aveai o şansă să te scapi, dar dacă ai mâncat ridichi cu fasole, nu mai ai nicio şansă. Este Caragiale curat”.

Tot Tivadar a făcut referire la cei care se recomandă „nutriţionişti” şi dau sfaturi. „Pe toate site-urile pe care te uiţi, toţi oamenii care apar în public nu au o titulatură. Ei sunt consultanţi nutriţionişti sau nutriţionişti. Apoi, meseria de nutriţionist nu există în România, în acest moment. Suntem noi, doctorii de diabet şi boli de nutriţie, care suntem specialişti, sunt endocrinologii, care au făcut diabet şi boli de nutriţie ca a doua specialitate, şi mai nou, de câţiva ani, Facultatea din Târgu Mureş şi Facultatea din Cluj au deschis o catedră de nutriţie dietetică, care înseamnă că ai terminat liceul, faci aceşti trei ani de nutriţie dietetică, după care, eventual, un masterat şi rezultă ceea ce se numeşte nutriţionist dietetician. Nutriţioniştii de pe piaţă sunt făcuţi cu cursuri online, 180 de euro, şi în scurt timp ai diploma de nutriţionist. Cursuri de nutriţie se fac şi la şcolile care te învaţă să pui unghii false”, spune dr. Simona Tivadar.

În opinia medicului, această situaţie este urmarea faptului că „legislaţia este proastă, doctorii nu fac nimic, Colegiul Medicilor nu face nimic”. „Mi-ar plăcea să-l întreb pe preşedintele Colegiului Medicilor: domnule, când o să ne sesizăm legat de toate aspectele acestea? Pentru că o fetiţă care a făcut trei săptămâni de curs să scoată coşuri se numeşte estetician şi medicul estetician devine un fel de cosmeticiană, amestecându-se în capul oamenilor aceste noţiuni. Că nutriţionistul şi medicul specialist în boli de nutriţie s-au amestecat şi au devenit o varză. Suntem foarte puţini care ne-am putea numi nutriţionişti. Mencinicopschi este inginer de chimie alimentară. El poate vorbi despre aliment, adică ce conţine alimentul. Este fix treaba lui şi a unităţilor derivate să permită sau să nu permită punerea pe piaţă a unui aliment. Nu să-mi spună mie să nu mănânc E 742. Apoi, doamna Gabriela Man, care a inventat făină care slăbeşte. De aici apar nutriţioniştii ‘de operetă’, care vor să dea o lovitură pe piaţă, cum a fost şi femeia care spune că laptele produce cancer şi că laptele este pentru viţei. O prostie fără margini. Era o speculaţie pe creşterea estrogenilor, că laptele are mai mult estrogen. Serios? Cum au tras concluzia că laptele este pentru viţei? Suntem în plin teatru absurd – Eugen Ionescu. Toate pisicile mor, Socrate a murit, deci Socrate a fost pisică”, consideră dr. Tivadar.

A.P