Stii cum sa recunosti carnea de miel? Inspectorilor ANSVSA iti explica dupa ce sa te uiti!

De: Cancan
Publicat: 30/03/2015 | 12:16

Pe langa ca inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor vor intensifica actiunile de control la unitatile care proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala animala si non-animala, acestia ne dau si cateva sfaturi extreme de utile pentru alegerea mielului potrivit.

Friptura de miel este mai gustoasa daca se prepara cu anumite condimente, cum ar fi rozmarinul sau salvia

Conditii pentru sacrificarea mieilor sau iezilor

Legislatia actuala prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu exceptia celor sacrificati pentru consum in gospodarie, sa se poata realiza numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunastarii animalelor, sau in centre de taiere temporare care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub controlul medicului veterinar repartizat.

Acesta ar trebui sa fie, teoretic, un ficat de miel

Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate

La ce trebuie sa fim atenti

Carnea de miel sau ied – care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscriptionate urmatoarele: in partea superioara „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al tarii „RO”, in centru numarul de autorizare acordat de ANSVSA, iar in partea inferioara abrevierea: CE cu majuscule.

Carnea de miel sau ied care provine din marcarea carnii de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Valorificarea oualor

Ouale destinate comercializarii se vor transporta numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar.
Ouale valorificate de catre producatorii particulari vor fi examinate ovoscopic de catre personalul veterinar din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

––––––––––––––––––––––––––––-

CITESTE SI

Ce se intampla daca arunci apa in care fierbi pastele in chiuveta! E cea mai mare greseala

Afla ce dulciuri sa pregatesti pentru Paste! Specialistul CANCAN.ro te invata ce dulciuri sa gatesti repede

Atentie la ce cumparati pentru masa de Paste! Inspectorii ANSVA au confiscat deja mii de kg de carne de miel!!

––––––––––––––––––––––––––––-

Sunt interzise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, acestea vor fi retrase de la vânzare si vor fi dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscare sau distrugere. Ouale proaspete prezinta coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouale vechi la care coaja este lucioasa si neteda. La un examen simplu a densitatii in apa de robinet, ouale proaspete trebuie sa ramâna la fundul vasului in care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta sa formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade. (Alex Saulea)