Stii care este varsta reala a organelor tale?
Varsta anumitor organe se limiteaza la cel mult cateva saptamani sau cateva zile, indiferent de varsta biologica reala a organismului, datorita capacitatii lor de a se regenera periodic, informeaza dailymail.co.uk. Specialistii britanici au alcatuit o lista cu varsta reala si a altor organe din corpul uman. (Mediafax)
Creierul – aceeasi varsta cu organismul
Ne nastem cu toate celulele cerebrale pe care le vom avea – aproximativ 100 de milioane – si cele mai multe dintre ele nu se vor regenera pe masura ce imbatranesc, a explicat John Wadley, neurochirurg la Barts Hospital din Londra. Exista totusi doua zone din creier care se regenereaza. Acestea sunt bulbul olfactiv, care coordoneaza mirosul, si hipocampusul, zona responsabila cu procesul de invatare.
Ochii – aceeasi varsta cu organismul
Singura parte care se regenereaza constant este corneea, stratul superior transparent al ochiului. Daca este distrusa, ea poate sa se regenereze uneori in 24 de ore. Pe masura ce oamenii imbatranesc, cristalinul isi pierde din flexibilitate, determinand deficiente de focalizare in randul oamenilor in varsta.
Inima – 20 ani
Pana de curand, se credea ca inima nu se poate regenera. insa un studiu realizat de cercetatorii de la Medical College din New York a descoperit ca inima este inzestrata cu cateva celule susa care se regenereaza in mod constant – de cel putin 3-4 ori de-a lungul vietii.
Plamanii – 2-3 saptamani
Plamanii contin in structura lor celule diferite care se regenereaza cu viteze diferite. Alveolele, sau celule cu un rol activ in schimbul de oxigen si CO2 – aflate in profunzimea plamanilor, au un ritm constant de regenerare care dureaza aproximativ un an. In schimb, celulele de la suprafata plamanilor se regenereaza la fiecare doua-trei saptamani.
Ficatul – 5 luni
Celulele hepatice au o durata de viata de aproximativ 150 de zile. Totusi, in cazul persoanelor alcoolice, celulele parenchimale – principalele celule hepatice – sufera uneori distrugeri atat de grave, incat se formeaza anumite cicatrice la nivelul tesutului hepatic. Aceasta afectiune poarta numele de ciroza si impiedica regenerarea.
Oasele – 10 ani
Scheletul uman are nevoie de aproximativ 10 ani pentru a trece printr-un ciclu complet de regenerare. Oasele vechi sunt macinate de anumite celule, denumite osteoclaste, fiind inlocuite de o masa osoasa noua, generata de celulele osteoblaste. Odata ce oamenii ajung insa la varsta mijlocie, procesul de regenerare incetineste, iar oasele tind sa devina mai subtiri.
Pielea – 2-4 saptamani
Pielea reprezinta organul de protectie exterioara al organismului, fiind expus atat in fata eventualelor rani, cat si a poluarii. In ciuda ritmului constant de regenerare, oamenii tot fac riduri pe masura ce imbatranesc. Acest fenomen se explica prin faptul ca pielea produce tot mai putin colagen, pierzandu-si elasticitatea, odata cu inaintarea in varsta a organismului.