Foarte multe persoane ajung sa ia in greutate din cauza problemelor cu care se confrunta zi de zi. Depresia, plictiseala, stresul sau lipsa de apreciere sunt doar cativa factori care duc la pierderea controlului asupra alimentatiei.
„Exista persoane care se ingrasa atunci cand trec printr-o perioada grea, ca de exemplu cand au examene sau traverseaza un interval de timp stresant. Atunci, mancarea devine un refugiu. Apoi, persoanele mananca din obisnuinta, nu pentru ca organismul le cere”, a declarat psihologul Roxana Niculescu pentru Gandul.
„Persoanele care au probleme cu greutatea trebuie sa realizeze faptul ca este contraindicat sa slabesti repede si mult. Scopul nostru este de a-l face pe pacient sa constientizeze ca mancarea in exces ii pune sanatatea si mai tarziu viata in pericol. Apoi, persoana care apeleaza la un psiholog pentru a slabi este ajutata sa adopte si sa urmeze pe tot parcursul vietii un stil de viata sanatos”, a mai spus terapeutul.
Cu toate acestea, cei care prescriu anumite diete sunt medicii nutritionisti, nicidecum psihologii.
„Noi nu putem face o dieta personalizata, nutritionistul este cel care decide ce regim este adecvat fiecarui individ in parte. Rolul psihologului este de a motiva persoana supraponderala sa urmeze regimul”, a precizat Roxana Niculescu. „Terapeutul il ajuta pe client sa scape de dependenta de a manca, iar procesul de slabire se va intampla de la sine. O medie a sedintelor in care pacientii scapa de aceasta problema este de zece sedinte, timp in care persoana in cauza renunta la excesul de mancare si il va inlocui cu alte activitati, ca de exemplu sportul”, a concluzionat.