Guvernul României a luat decizia de a acorda vouchere de vacanță și altei categorii de angajați. Măsura are scopul de a evita noul val de nemulțumiri din ultima perioadă.
Angajații din sistemul de sănătate publică vor beneficia acum de vouchere de vacanță, după ce reprezentanții domeniului sanitar au intrat în grevă japoneză în data de 7 iunie și au amenințat că vor declanșa proteste mai ample.
În urma unor negocieri, Ministerul Sănătății a emis o ordonanță prin care toți angajații din sistemul de sănătate vor primi vouchere de vacanță decontate din bugetul de stat. Decizia vine ca un răspuns la cerințele și nevoile exprimate de personalul medical.
Până în prezent, această categorie de angajați nu a avut acces la beneficiile voucherelor de vacanță, asta pentru că unele unități sanitare sunt finanțate direct de la bugetul de stat, în timp ce altele au ca asociați consiliile județene și primăriile.
„Acordarea voucherelor de vacanță la nivelul unităților sanitare publice nu s-a efectuat în mod unitar, fapt care a generat discriminări între salariații diferitelor unități sanitare din sistemul sanitar public.
Greva japoneză a început pe 7 iunie. Astfel, în unele unități sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenți, personalul de cercetare, etc au beneficiat de vouchere, fiind finanțați integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, personalul de deservire, etc. nu a beneficiat de acest drept, neavând aceeași sursă de finanțare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență.
Întreg personalul din sistemul public de sănătate nu a mai primit vouchere de vacanță de cinci ani. Motivul a fost legat de faptul că nu există fonduri suficiente pentru a acoperi aceste nevoi. În acest sens, angajații s-au simțit neîndreptățiți și au decis să-și ceară drepturile.
„Pentru toate celelalte categorii de angajați din sistemul public, autoritățile au găsit resurse financiare. Pentru sistemul public de sănătate, aceste resurse nu se găsesc din 2018! Atât timp cât finanțarea voucherelor de vacanță este lăsată la latitudinea ordonatorului de credite, evident că cele mai multe spitale nu-și permit să mai aloce bani pentru acestea, atâta timp cât își acoperă cu greu cheltuielile pentru funcționarea de zi cu zi!”, a declarat Federația Sanitas, potrivit DC News.
În acest sens, angajații din sănătate vor primi 1.450 de lei pe card, în fiecare an.
VEZI ȘI: Aproape 100.000 de familii pot cere acești bani de la stat. Ajutorul e de 480 de lei pe lună