Statul român le oferă tinerilor ocazia să studieze în altă țară, fiind susținuți financiar cu o bursă. În prezent, a fost pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de către Guvern, care prevede oferirea unui ajutor financiar ce poate ajunge și la suma de 1.000 de euro pe lună.
Dacă proiectul va fi aprobat de Executiv, banii vor fi acordați persoanelor care pleacă în străinătate pentru studii universitare de masterat, de doctorat, dar și pentru stagii de cercetare și postdoctorale. (CITEȘTE ȘI: CEL MAI „INTELIGENT” HOȚ DIN ROMÂNIA ÎN 2023 | IREAL CE A PUTUT SĂ FURE CRISTIAN DIN BÂRLAD. NU VALOREAZĂ ABSOLUT NIMIC!)
Proiectul acordării burselor în străinătate este lansat în consultare publică de către Ministerul Educației. Potrivit primelor informații apărute în presă, banii sunt asigurați din bugetul Ministerului Educației, din fondul valutar al acestuia și din donații.
Printr-un ordin al Ministerului Educației, valoarea bursei nu poate fi mai mică de 1.000 de euro/lună. Valorea bursei este stabilită anual, ținând cont de țara în care se studiază.
De asemenea, banii vor fi acordați doar în perioada stagiului, atât timp cât studiul este realizat fizic, în străinătate.
Este important de reținut faptul că persoanele care aleg să facă stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale și de cercetare, vor avea parte și de următoarele beneficii:
-bursa lunară acordată este pentru plata taxelor școlare, dar și acoperirea cheltuielilor, în limita unor cuantumuri stabilite. (VEZI ȘI: COȘCIUGE ÎMPRĂȘTIATE PE DN 13, DUPĂ CE UN CAMION S-A RĂSTURNAT)
-preț de o singură dată pe an, le este asigurat transportul dus-întors fie cu avion, autocar sau tren. Transportul este asigurat din țara noastră până în locul unde va fi efectuat stagiul și retur.
-nu în ultimul rând, se asigură și plata unui tarif în plus pentru bagajele care depășesc greutatea întregului colet cu maxim 32 de kilograme, pe cele care sunt incluse deja în prețul biletului.
De sprijinul financiar acordat de stat nu vor beneficia toți cei care studiază în străinătate. Se va face o selecție a acestor persoane, printr-un concurs organizat de către Ministerul Educației la nivel național, prin Agenția de Credite și Burse de Studii. (AFLĂ ȘI: TOȚI ȘOFERII TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA! CE TAXE SUNT OBLIGAȚI SĂ PLĂTEASCĂ CEI CARE ÎȘI CUMPĂRĂ MAȘINI SECOND-HAND)
„Oportunitatea acestui proiect de act normativ este susținută de necesitatea instituirii cadrului legal pentru formarea de specialiști în domeniile de interes pentru România (energie, bioeconomie, tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate, sănătate etc.) și pentru instituțiile europene (afaceri transatlantice, studii economice europene, drept european, relațiile internaționale și diplomația UE, studii politice și de guvernanță europene etc.) în vederea creșterii reprezentării țării noastre la nivel european și consolidării profilului României în cadrul organizațiilor din care face parte.
În acest sens, proiectul național „România Educată” exprimă dezideratul de a facilita o intensitate crescută a mobilității internaționale pentru formarea cetățenilor activi, cu o cultură democratică, ancorați în valorile europene și adaptați contextului economic și social”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre”, informează Antena 3.