Cimitirul Bellu ascunde reale povești, unele dintre ele sfâșietoare și emoționante. De data aceasta avem în prim-plan povestea unei statui situată pe Aleea Artiștilor. Sculptura care sălășluiește pe mormânt are un simbolism aparte – este vorba despre Monumentul Poroineanu. Detaliile se regăsesc mai jos, în articol!
Capitala ascunde povești urbane pe care puțini le cunosc. De altfel, unul dintre locurile încărcate cu informații, emoții și povești reprezintă Cimitirul Bellu. Deși este o zonă amplasată cu morminte și cavouri, la o scurtă plimbare pe aleile sale poți descoperi o multitudine de aspecte și povești impresionante. De data aceasta, avem în prim-plan povestea sfâșietoare care se ascunde în spatele unei sculpturi – Monumentul Poroineanu!
Pe Aleea Artiștilor, sălășluiesc o mulțime de cavouri, morminte atent îngrijite, deși au existat o serie de acte de vandalism care s-au petrecut în cimitir în ultimii ani. În zona respectivă din cimitir își dorm somnul de veci oameni care pus pasiune, dragoste și respect în latura culturală românească. Printre aceștia se numără Nichita Stănescu, George Bacovia, Hortensia Papadat-Bengescu sau I. L. Caragiale.
Acum, însă, atenția se îndreaptă către un monument funerar care atrage atenția oricui pășește pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu. Este o statuie specială care însfățișează povestea soților Poroineanu. Soții și-au purtat o dragoste supremă și nu au mai suportat să rămână în viață când au descoperit că trăiau într-un păcat – incestul.
Legenda din Cimitirul Bellu: Cine era familia Poroineanu și cum s-a ajuns la incest? Povestea pornește de la o familie de moșieri, originară din Caracal. Constantin Poroineanu, ultimul reprezentant al familiei de moșieri, este parte a acestei statui impresionante. Apare în timp ce stă în genunchi, lângă catafalc. Se spune că soții au aflat că sunt frați și și-au pus capăt zilelor. Tot zvonurile arată că bărbatul, Constantin Poroineanu, ar fi plecat la Paris, la finalul celui de-al XIX-lea secol, pentru a studia. Acolo, însă, moșierul oltean ar fi devenit tată de fată, copil pe care nu l-ar fi recunoscut pentru că, în caz contrar, ar fi fost dezmoștenit de tatăl lui.
Anii au trecut și fiul său de drept, Sergiu, a urmat pașii tatălui său. A plecat la Paris pentru a-și face studiile. A întâlnit o fată de care se îndrăgostise peste măsură și a ales să se căsătorească pe ascuns, în Franța. Dar se spune că fata pe care o luase de soție era, de fapt, copilul nerecunoscut de Constantin Poroineanu în tinerețe. Cei doi soți, Sergiu și partenera lui, și-au pus capăt zilelor. Apoi, după ce testamentul a fost întregit, în septembrie 1908, Poroineanu seniorul s-a sinucis. Lăsase întreaga moștenire orașului Caracal.
Statuia este semnată de Raffaello Romanelli, un sculptor italian. O altă statuie realizată de artist este cea care o înfățișează pe Katalina Boschott, femeia cu ochii de smarald învăluită într-un adevărat mister.
Un alt element la fel de special care face monumentul Poroineanu și mai special este reprezentat de șarpele din bronz din spatele său. Înainte, erau 12 șerpi din bronz, dar a mai rămas unul singur. Un simbol puternic pentru zvonurile și bârfele care circulă.