Mai multe statui, sculpturi, morminte și piese dintr-un paravan original datând din secolul al 13-lea au fost descoperite sub pardoseala catedralei Notre Dame din Paris, pe durata lucrărilor de reconstrucție. “Extraordinar și emoționant”, a fost reacție experților francezi.
Comoara găsită în urma săpăturilor arheologice include morminte antice din Evul Mediu și un sarcofag de plumb, îngropat în mijlocul catedralei devastate de incendiul din 2019.
“Am descoperit toate aceste bogății la doar 10-15 de centimetri sub plăcile de pardoseală. A fost total neașteptat. Sunt piese excepționale care documentează istoria monumentului”, a spus Christophe Besnier, cel care a condus echipa științifică pentru săpături.
(VEZI AICI: CATEDRALA NOTRE-DAME DIN PARIS, ÎN FLĂCĂRI. EMMANUEL MACRON A AJUNS LA FAȚA LOCULUI)
“A fost un moment emoționant. Dintr-o dată am găsit câteva sute de piese, de la fragmente mici la blocuri mari, inclusiv mâini, picioare și fețe sculptate, decorațiuni arhitecturale și plante. Unele dintre piese erau încă colorate”, a adăugat expertul.
Descoperirea a fost făcută publică de Institutul Național de Arheologie din Franța (INRAP). O echipă a fost chemată să efectueze și alte săpături, sub o secțiune a podelei catedralei, înainte ca o schelă să fie ridicată pentru a reconstrui turla monumentului.
Experții franezi sunt de părare că în sarcofagul de plumb se află trupul unui înalt prelat al catedralei, care ar putea data din secolul al XIV-lea. Dominique Garcia, președintele Inrap, a anunțat că vor fi făcute examinări suplimentare, precum teste ADN.
“Un sarcofag care conține un corp uman nu este un obiect arheologic. Acestea sunt rămășițe umane și, atunci examinăm sarcofagul și analizăm corpul și alte obiecte din interior, trebuie să facem acest lucru cu respect”, a adăugat acesta.
Dominique Garcia a precizat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la locul unde va fi reîngropat cadavrul după încheierea testelor.
“Este posibil să fie reîngropat undeva în catedrală”, a spus președintele INRAP.