Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident, și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor.
Stațiunea cu apă magică se află la 22 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, fiind una dintre cele mai bogate și mai frumoase stațiuni din România, dar și din Europa, prin prisma apelor iodurate și bromurate de origine organică.
Stațiunea Băile Govora atrage turiști datorită apelor sale terapeutice variate. Aceasta este singura stațiune din țară cu ape minerale cu compoziție chimică diferențiatî. Are ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice şi magneziene.
Stațiunea românească este unică. Principalele motive pentru care turiștii vin aici sunt apele cu efect terapeutic și peisajele de poveste.
Se spune că la Băile Govora poși vindeca afecţiuni respiratorii: bronşita cronică; traheobronşite; B.P.O.C.; emfizem pulmonar; status post-infecţii respiratorii repetate; bronşiiectazii fără episoade hemoptoice; astm bronşic alergic, infecţios, infecţio-alergic; sechele post-pneumectorii, dar și rinosinuzite cronice (catarale; alergice; hipertrofice; ozenoase); sinuzite operate; rinofaringite cronice hipertrofice; laringite; micoze orofaringiene.
În plus, aici pot fi vindecate multiple boli în proporție de 90%. Este important de reținut, însă, că tratamentul balnear acţionează diferit asupra pacientului, în funcţie de vârsta și stadiul bolii.
Istoria Băilor Govora este legată de numele a două personalități – I.C. Brătianu, fost Prim Ministru al României și Generalul N. Popescu Zorileanu, care, cu 130 de ani în urmă, a înființat prima clinică specializată în tratamentul bolilor respiratorii și ale celor reumatice. La dezvoltarea stațiunii au contribuit cercetările medicale ale Ing. Anghel Saligny și A. Bernard, ca, de altfel, și ale geologului francez, Bochet. O altă mare realizare cu care se mândrește stațiunea, Parcul balnear, a fost creat de arhitectul peisagist Emil Pinard, și este unic prin arhitectura sa, caracteristică tranziției către secolul XX.
În mijlocul parcului balnear a fost construit Hotelul Palace, monument istoric inaugurat în anul 1914, hotel de lux la acea vreme și primul cu bază de tratament din România, conform planurilor arhitectului francez Ernest Doneaud, lucrările fiind coordonate de inginerul român Bratescu și italianul Pukliky. Prin ce se remarcă acesta? Hotelul Palace este simbolul staţiunii Băile Govora de peste un secol. Una dintre cele mai revoluţionare clădiri ale Europei (la vremea sa) și-a recâștigat în prezent frumuseţea de odinioară, cu ajutorul unui proiect de reabilitare pe fonduri europene.
VEZI ȘI: STAȚIUNEA CU CEL MAI CURAT AER DIN ROMÂNIA NU ESTE LA MUNTE. PUȚINI ȘTIU DE EA
Hotelul Palace, astăzi hotel de patru stele, a trecut printr-un proces de restaurare amplu – au fost refăcute fațadele, pentru redarea aspectului inițial, a fost înființat un Business Club și au fost amenajate săli de conferință. Arhitectura clădirii este eclectică, cu influențe de art nouveau și elemente de arhitectură neoromânească. Un alt aspect de punctat: pereții despărțitori au fost confecționați din plută, pentru ca greutatea construcției să fie cât mai mică. Clădirea are 365 de goluri (uși, ferestre), cifra simbolizând numărul de zile dintr-un an. Baza de tratament a fost dotată cu aparatură pentru terapia cu laser, magnetoterapie, electroterapie, aerosoli, și au fost construite piscine cu apă minerală și spații pentru băi cu iod și sulf.
Sursa foto: Facebook