Țara noastră are o mulțime de locuri ascunse pe care puțini turiști le cunosc. Avem peisaje superbe, o faună și floră specifică fiecărei zone și un adevărat spectacol natural, pentru cei care caută liniște. Iată care este stațiunea „ascunsă” a României în care te poți feri de temperaturile ridicate din timpul verii. Se află în Munții Retezat și poate fi considerată precum o perlă naturală a țării noastre.
Avem o țară cu peisaje care îți taie răsuflarea și, în această categorie, poate intra și o stațiune care se află în Munții Retezat. Stațiunea Râușor se află la poalele Masivului Retezat, iar povestea zonei turistice a început în anii 1970. La vremea respectivă, se aflau construite cantoane ale muncitorilor și minerilor care săpau galerii. În prezent, stațiunea dispune de aproape 100 de cabane și pensiuni pentru turiștii care doresc să se relaxeze, având în fața ochilor un peisaj de vis.
Vezi și STAȚIUNEA CU CEL MAI CURAT AER DIN ROMÂNIA NU ESTE LA MUNTE. PUȚINI ȘTIU DE EA
Înainte ca zona să sufere modificări vizibile, muncitorii au lucrat timp de 11 ani la Barajul Gura Apelor. A fost inaugurat în data de 16 aprilie 1986. Din stațiunea „ascunsă” a României pornește și cea mai lungă aducțiune spre Gura Apelor. Adică, un tunel lung de 13.780 de metri, direct pe sub munte. Practic, tunelul trece pe sub Rezervația Științifică Gemenele – Retezat.
Ulterior, după ce cantoanele muncitorilor au fost date jos, a apărut un complex turistic pentru angajații Combinatului Siderurgic din Hunedoara. Atunci a luat naștere și Serviciul Salvamont Hunedoara. După anii 1990, zona a început să fie împânzită de căbănuțe pentru turiști.
Stațiunea Râușor este mai populară în rândul turiștilor iarna, mai ales că dispune de pârtii de schi. Există o mulțime de trasee turistice care pot fi urmate spre vârfurile, lacurile și cascadele din Munții Retezat. De la altitudinea de 1250 de metri, turiștii pot urma traseele montane, însă trebuie să fie echipați corespunzător. De exemplu, cei care vor să meargă la lacul glaciar Ștevia, trebuie să știe că drumul devine abrupt. De asemenea, și urcarea pe creastă este dificilă.
Oricine își dorește să facă o astfel de drumeție, trebuie să urmeze traseele de pe hartă și marcajele.
Sursă foto: Pixabay