Statele Unite au lansat, joi noapte, rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Statele Unite au mai lansat lovituri aeriene asupra Siriei, încă din septembrie 2014, în timpul preşedintelui Barack Obama. Atacurile de atunci au fost cu SUA ca şi parte a coaliţiei anti-ISIS şi până acum ţintiseră numai grupările teroriste, nu şi forţele guvernamentale siriene. Atacul a avut loc la ora 3:40, ora Siriei.
UPDATE9.13 Preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre atacurile americane împotriva Siriei, considerându-le drept o agresiune la adresa unui stat suveran şi o încălcare a normelor de drept internaţional, care se bazează pe pretexte inventate. De asemenea, Kremlinul apreciază că bombardarea Siriei reprezintă un „prejudiciu considerabil la adresa relaţiilor ruso-americane”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insitat că „armata siriană nu deţine arme chimice”, lucru „observat şi confirmat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, a unitate a ONU”.
UPDATE 7:40 Atacul american asupra Siriei este „un act de agresiune împotriva unui membru ONU”, a declarat preşedintele comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Viktor Ozerov. El a mai spus că Moscova va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta această situaţie. Este prima reacţie a unui oficial rus, după atacul american din noaptea de joi spre vineri.
Potrivit agenţiei Reuters, preţul petrolului a crescut deja cu două procente, în urma acestui atac, arată Digi24.
Preşedintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, aflat în vizită în SUA, de lovitura pe care a ordonat-o contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP. Donald Trump şi preşedintele chinez s-au întâlnit joi pentru prima dată faţă în faţă, la reşedinţa din Florida a miliardarului american. Discuţiile între cei doi lideri vor continua vineri.
UPDATE 6:45 Un oficial american a declarat pentru CNN că atacul s-a încheiat, „până la noi ordine”.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a confirmat că a ordonat un atac militar asupra „aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic” şi a chemat „toate naţiunile civilizate” să acţioneze pentru a pune capăt „masacrului şi băii de sânge” din această ţară, informează Agerpres. Unii congresmeni acuză că atacul ordonat de preşedintele Trump a fost ilegal, întrucât nu a avut aprobarea Congresului. În replică, reprezentanţi ai Casei Albe au declarat că unii lideri ai Congresului au fost informaţi în legătură cu atacul. De asemenea, potrivit unui oficial citat de CNN, preşedintele Trump s-a bucurat de sprijinul mai multor ţări pentru acţiunea pe care a ordonat-o.
Senatorul republican John McCain, care nu a ezitat să-l critice cu alte ocazii pe Donald Trump, a lăudat de această dată acţiunea preşedintelui, considerând că în felul acesta a fost transmis un mesaj puternic către regimul de la Damasc.
Armata americană a contactat armată rusă înaintea acestui atac, dar preşedintele Vladimir Putin nu a fost informat personal, a declarat secretarul american de stat, citat de CNN. „Credem că atacul a fost proporţional”, a spus el. Armata SUA a informat forţele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene şi nu a vizat acele secţiuni ale obiectivului unde ruşii erau consideraţi a fi prezenţi, a precizat ulterior şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, citat vineri dimineaţa de Reuters. Davis a declarat că armata SUA a avut „multiple” conversaţii, joi, cu forţele ruse înaintea atacului, folosind o linie de comunicaţii stabilită anterior şi care servea la prevenirea unei confruntări accidentale în Siria în timpul luptelor împotriva grupării Stat Islamic.
Potrivit CNN, atacul a vizat cu precădere pistele, avioanele şi depozitele de combustibil ale bazei.
Televiziunea de stat siriană a calificat vineri dimineaţa drept „agresiune” loviturile americane contra unei baze aeriene a regimului Assad.
Un oficial citat de Reuters a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza Shayrat, transmite Agerpres.
Lovitura a fost efectuată cu „59 de rachete”, a arătat un responsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este „asociată” programului sirian de arme chimice şi direct legată de evenimentele „oribile” de marţi.
Potrivit CNN, atacul, lansat la ordinul preşedintelui Trump, a ţintit baza aeriană a guvernului sirian din vestul Siriei unde se află avioanele care au întreprins atacurile chimice.
Cel puţin 86 de persoane, printre care 30 de copii şi 20 de femei, au fost ucise marţi într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe ţări, inclusiv Franţa şi Marea Britanie, au denunţat regimul preşedintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.
„Ceea ce a făcut Assad este teribil”, a declarat joi preşedintele american, apreciind că „peste asta nu ar trebui să se poată trece”.
„Ce s-a petrecut în Siria este o ruşine pentru umanitate, iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple”, a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenţionează să întreprindă.