Începând din 8 ianuarie, starea de alertă se va prelungi cu încă 30 de zile. Hotărârea a fost luată astăzi în cadrul unei şedinţe de guvern. De asemenea, au fost stabilitate şi noi măsuri care vor fi aplicate pentru a preveni îmbolnăvirile în valul 5 al pandemiei. Printre regulile impuse se numără obligativitatea purtării măştii medicale sau FFP2.
În cadrul şedinţei Executivului de joi s-a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea infectărilor cu temutul virus.
Autorităţile au decis faptul că una dintre cele mai importante măsuri de protecţie sanitară constă în purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise.
„Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” şi este un standard european pentru eficienţa măştii. Acest tip de mască filtrează cel puţin 94% din toţi aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, se arată în hotărâre.
Fac excepţie de la purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise, conform Hotărârii nr. 1 a CNSU:
Sunt menţinute măsurile în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activităţi până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor este permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.
Sursă foto: Arhivă Cancan